Geoană: Nu am abandonat ideea de a candida la alegerile prezidenţiale. Sub nicio formă noul partid nu va fi al doilea UNPR

Senatorul independent Mircea Geoană a declarat, duminică, într-o emisiune a Pro TV, că nu a renunţat la ideea de a candida la alegerile prezidenţiale din 2014, precizând că acest lucru se va întâmpla în funcţie de rezultatele pe care viitorul său partid le va înregistra în 2012.

1009 afișări
Imaginea articolului Geoană: Nu am abandonat ideea de a candida la alegerile prezidenţiale. Sub nicio formă noul partid nu va fi al doilea UNPR

Geoană: Nu am abandonat ideea de a candida la alegerile prezidenţiale din 2014 (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

"Nu cred că are cineva vreun semn de întrebare că nu am abandonat această idee şi această speranţă. Nu am abandonat-o!", a declarat Geoană, la emisunea "După 20 de ani", fiind întrebat dacă va candida la preşedinţia României în 2014.

"Voi ajunge în situaţia să fiu acolo (de a candida la alegerile prezidenţiale -n.r.). În primul rând... mai spuneam eu de analogii de Liga Campionilor şi de campionate de tenis, trebuie să treci de semifinale. Faza de semifinale sunt alegerile din 2012. Dacă voi avea succes în 2012, dacă voi putea să construiesc sau să reconstruiesc, atunci cred că şansele pentru 2014 sunt destul de frumoase", a adăugat senatorul.

Mircea Geoană a mai declarat că va lansa "în cel mai scurt timp" un nou partid, despre care a spus că, sub nicio formă, nu va fi "un al doilea UNPR".

Fostul preşedinte al Senatului a vorbit, la emisiunea "După 20 de ani", despre un proiect politic "care va fi lansat în cel scurt timp".

"Ca dovadă că nu îl lansez şi nu este complet desenat este că nu aveam în plan să fac aşa ceva. Deci, nu aveam undeva în frigider, în microunde, în sertar sau într-un raft un proiect de partid politic. Ar fi fost şi ilogic, pentru că, dacă vrei să faci un partid, îţi ia ceva timp. Am fost pus în faţa unei situaţii şi, cred, în faţa unei oportunităţi de a construi ceva. Eu am spus, la finalul acelui faimos Comitet Executiv, «adio tovarăşi!» acelor care consider că nu mai au nimic comun cu mine, dacă au avut vreodată, dar am spus şi «pe curând prieteni!», pentru că sunt convins că ne vom reîntâlni cu foarte mulţi dintre colegii de bună calitate - partea sănătoasă a PSD, de la liberali, partea sănătoasă de la alte partide, partea sănătoasă de la alte partide care nu sunt parlamentare şi care în acest moment simt nevoia de a se aduna sub un alt stindard", a detaliat senatorul independent.

Întrebat dacă, atunci când încă era membru al PSD, s-a adresat vreunui coleg cu apelativul "tovarăş", el a afirmat că, "în sinea lui", a făcut-o, precizând că ai alte obligaţii atunci când eşti preşedinte de partid, respectiv că trebuie să ţii partidul unit.

"Îţi plac, nu-ţi plac, îi ai pe inventar, îţi plac, nu-ţi plac, trebuie să lucrezi cu ei, îţi plac, nu-ţi plac, trebuie să pui în faţă interesul global al partidului", a adăugat fostul preşedinte al PSD.

De asemenea, el a apreciat că momentul ales pentru excluderea sa din PSD, "pentru predarea preşedinţiei Senatului către actuala putere este extrem de prost inspirat".

"Prognoza" lui Geoană pentru următoarele luni este că liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antescu, nu vor mai fi în funcţiile de preşedinţi ai PSD şi PNL, iar Emil Boc nu va mai fi premier.

"Sub nicio formă, să presuspunem că vom avea suficient de mult succes, suficient de mulţi parlamentari, vorbesc de actualul parlament, nu de viitorul parlament, suficient de multă simpatie din partea opiniei publice, sub nicio formă nu vom fi un al doilea UNPR", a răspuns Geoană la o întrebare referitoare la o posibilă intrare a noului său partid politic în actuala alianţă de guvernare.

Geoană s-a declarat convins că, în scurt timp, se va reîntâlni cu mulţi colegi "de calitate" din PSD şi că viitorul său partid va da semnalul unei "reconfigurări" pe scena politică românească.

"Sunt convins că, în scurt timp, mă voi reîntâlni cu foarte mulţi dintre colegii mei, cei care sunt de bună calitate, pentru că sunt majoritatea în partid şi în alte partide. Sunt convins că vom avea un traseu comun. Nu ştiu cum, dar sunt convins că, ceea ce încep eu astăzi, este începutul unei reconfigurări de scenă politică românească şi care va atrage şi schimbarea conducerii PSD actual şi, probabil, posibilitatea construirii unei platforme mai largi, care să cuprindă părţi sănătoase din mai multe partide. Sunt convins că un număr mare, dacă nu majoritatea celor care sunt astăzi în PSD vor fi alături de mine într-o formulă sau în alta", a spus senatorul Geoană, la emisiunea "După 20 de ani".

El a conchis, arătând că nu poate închide "capitolul PSD" în viaţa sa, pentru că este un capitol la care a contribuit: "În ce formă, în ce modalitate... Nu am să mai accept sub nicio formă să mă duc şi să particip la construcţii care nu au ca bază o fundaţie mai sănătoasă. Nu spun că nu era sănătos ce a fost la PSD, că nu e sănătos ce e la PNL, dar azi e nevoie acută de o fundaţie sănătoasă pentru un sistem politic refondat, în care să avem două lucruri elementare - mai multă competenţă şi mai mult aport de la profesionişti, şi mai multă integritate şi patriotism".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici