Geoană: Reapariţia Rusiei ca o putere agresivă obligă NATO să adapteze gândirea apărării colective

Înaltul reprezentant al Guvernului pentru diplomaţie publică, Mircea Geoană, a declarat, luni, la un simpozion, că evoluţiile din Ucraina şi Crimeea şi reapariţia Rusiei ca o "putere agresivă" la nivel internaţional obligă NATO să adapteze modul în care se gândeşte apărarea colectivă.

171 afișări
Imaginea articolului Geoană: Reapariţia Rusiei ca o putere agresivă obligă NATO să adapteze gândirea apărării colective

Geoană: Reapariţia Rusiei ca o putere agresivă obligă NATO să adapteze gândirea apărării colective (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Geoană a spus, la simpozionul "Extinderea NATO în 2004: un deceniu de contribuţie robustă, responsabilitate şi angajament pentru o nouă Alianţă", că se poate anticipa că România va rămâne, pentru o bucată bună de timp, "graniţa tare" a NATO cu toate consecinţele care derivă din acest lucru.

"Dacă graniţa hard, tare, din punct de vedere strategic, militar va fi pe graniţa de est a României, putem anticipa că graniţa soft, comercială, graniţa de influenţe şi de echilibre între est şi vest va fi dincolo de graniţa de est a României", a menţionat Mircea Geoană.

Potrivit afirmaţiilor sale, ceea ce se întâmpă în Ucraina - o ameninţare de presiune financiară şi energetică, o ameninţare de boicot financiar - trebuie să găsească din partea Europei şi a lumii civilizate un răspuns coerent şi civilizat.

"Este un moment de trezire la realitate, ceea ce nu înseamnă o politică agresivă din partea noastră, ci înseamnă, pur şi simplu, o politică realistă din partea noastră. Aceasta este regula jocului, geografia nu se schimbă, iar istoria nu se termină niciodată", a adăugat acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici