Geoană speră ca după aducerea lui Hayssam în ţară să se afle adevărul despre răpirea ziariştilor

Fostul preşedinte al PSD Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, că este un lucru bun că Omar Hayssam a fost readus în ţară şi speră că acum se va afla adevărul despre răpirea jurnaliştilor români în Irak, dar şi despre cum a reuşit Hayssam să fugă din ţară.

195 afișări
Imaginea articolului Geoană speră ca după aducerea lui Hayssam în ţară să se afle adevărul despre răpirea ziariştilor

Mircea Geoana (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

"Faptul că a fost adus şi deferit justiţiei române pentru a-şi ispăşi pedeapsa mi se pare un lucru bun pentru că se arată că instituţiile statului român au memorie lungă şi braţul lung, ceea ce, din punct de vedere al respectării legii pe un caz atât de sensibil, este un lucru foarte important. Sper ca venirea lui în ţară să aducă adevărul şi numai adevărul cu privire la cele trei episoade importante şi răpirea ziariştilor din Irak pentru că sunt încă multe semne de întrebare pe care cred că putem să le aflăm şi ar trebui să le aflăm şi episodul cascadei de complicităţi care au dus la părăsirea teritoriului României de către cel care a fost readus în ţară şi, de ce nu, în limita posibilului, să ştim care sunt detaliile acestei operaţiuni, dacă a existat aşa cum pare să fie din comunicarea oficială o operaţiune a structurilor noastre speciale faptul că şi-au făcut datoria probabil în condiţii foarte complicate, probabil în parteneriat cu aliaţii noştri principali, merită salutat şi arată că avem echipe profesioniste în aceste structuri", a declarat Mircea Geoană jurnaliştilor, sâmbătă, la finalul intervenţiei sale de la Şcoala de Vară a PES Activists România.

El a mai precizat că persoanele care au avut complicităţi cu cazul Omar Haysam, indiferent din ce zonă provin, trebuie să răspundă în faţa legii.

"Riscul este ca un astfel eveniment să fie jucat strict politic şi electoralist în România este foarte puternic şi ne-am obişnuit în ultimii ani ca astfel de evenimente importante să fie jucate din punct de vedere politic şi electoralist. Este mult prea serios, este vorba de reputaţia României, este vorba de modul în care funcţionează structurile statului român, de modul în care funcţionează justiţia română şi oricine a comis o crimă, oricine este vinovat în faţa legii trebuie să-şi plătească datoria faţă de societate, indiferent de costuri şi indiferent de ramificaţiile colaterale. Jocul ăsta "lasă că ştiu eu că sunt unii", nu cred că cred că este util şi nu este un lucru pe care-l face cineva care conduce statul român. Dacă există elemente şi suspiciuni ele trebuiesc puse în spaţiul public şi dacă există complicităţi, indiferent cum îl cheamă, de unde este şi din ce zonă ar putea veni trebuie să plătească la fel cum plăteşte oricare alt cetăţean", a mai spus Mircea Geoană.

Întrebat despre situaţia din Siria, fostul preşedinte al PSD a spus că România trebuie să nu mai rămână într-o stare de ambiguitate, că se cuvine o evaluare chiar în CSAT şi că ţara noastră trebuie să se alinieze poziţiei majorităţilor statelor europene care condamnă actualul regim sirian.

Vineri dimineaţă, Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, anunţa purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că sirianul se află în arestul Poliţiei, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad.

Tot vineri, premierul Victor Ponta a afirmat că aducerea în ţară a lui Omar Hayssam ar putea fi neplăcută mai ales pentru acele persoane care încă vorbesc în somn şi au căzut din pat astăzi dimineaţa, adăugând că Vasile Blaga era cel care conducea Ministerul de Interne în 2006, când Hayssam a fugit din România.

"Eu aş vrea să se afle cum a plecat Hayssam, care a fost contribuţia lui la evenimente. Săar putea să fie neplăcut mai ales pentru cei care vorbesc încă în somn, care au căzut din pat astăzi dimineaţa. Lăam auzit pe Blaga, care vorbea «ce bine că aflăm cum a plecat». Păi era ministru de Interne pe vremea aia, nu eram noi, el era. Poate află şi el după cinci ani, ca ministru de Interne, mă rog, dar Blaga este un monument de lipsă de tact, ca să nu spun mai mult. Deci, aflăm şi noi, în 2006, în afară de caporalul Blaga, cine a mai fost de vină că s-a putut întâmpla aşa ceva", a spus atunci Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici