Geoană spune că PDL nu-i mai poate cere revocarea în această sesiune

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, la finalul Biroului Permanent, că grupul PDL a solicitat o completare a cererii de săptămâna trecută, privind revocarea sa, la care a ataşat alte semnături, ceea ce reprezintă o nouă cerere de revocare, demers neregulamentar.

36 afișări
Imaginea articolului Geoană spune că PDL nu-i mai poate cere revocarea în această sesiune

Geoană spune că PDL nu-i mai poate cere revocarea în această sesiune

Mircea Geoană a caracterizat demersul PDL drept "războiul stelelor, episodul 2, la care scorul este acelaşi".

"Este evident că persistenţa colegilor din arcul majoritar în obsesia lor de a mă înlocui se loveşte de aceleaşi impedimente de natură constituţională, regulamentară şi de minimă decenţă politică. Astăzi am fost sesizaţi cu o aşa-zisă completare a solicitării de săptămâna trecută, care, ţinând cont că a fost semnată de senatori diferiţi faţă de cei iniţiali, 52, dar cu nume diferite, reprezintă în opinia mea şi a celor care au votat împotriva acestei solicitări, de fapt, o nouă cerere de revocare", a declarat Geoană, precizând că Regulamentul Senatului spune extrem de explicit că o cerere de revocare se face o dată pe sesiune.

Potrivit preşedintelui Senatului, prin acţiunea PDL, această Cameră asistă la un joc de retorică politică.

"Eu sper ca până la urmă raţiunea şi respectul faţă de Constituţie să prevaleze în Senatul României. Nu cred că este bine pentru reputaţia Senatului şi interesul guvernării care are o majoritate în Senat să putem să asistăm la blocarea pe care majoritatea a produs-o atunci când trebuia să se discute lucruri importante", a arătat el.

Geoană a mai ţinut să precizeze că această solicitare a PDL nu a fost supusă votului. "Nu ne-am pronunţat pentru că nu ne putem pronunţa pe o speţă neconstituţională şi inadmisibilă", a spus el.

Mircea Geoană şi-a exprimat speranţa că plenul îşi va relua procesul de legiferare.

"Mă aştept ca mâine acelaşi scenariu pe care l-aţi văzut săptămâna trecută să reînceapă, dar sper ca în cele din urmă să se ajungă la o soluţie care să permită respectarea Constituţiei şi reîntoarcerea la probleme importante. Dacă cei de la PDL vor dori să continue acest joc, îşi vor asuma întreaga responsabilitate pentru blocarea legiferării unor texte de lege importante şi blocarea programului de guvernare", a mai spus Geoană.

El a acuzat PDL că blochează adoptarea unor legi importante precum legea pensiilor şi obligaţii asumate în relaţia cu FMI, precizând că nu ar dori ca directorul executiv al FMI, care va adresa un mesaj Parlamentului pe 30 martie, să găsească Senatul cu o situaţie pe care nu o va înţelege.

Despre posibilitatea de a sesiza Curtea Constituţională, Mircea Geoană a declarat că este o variantă pe care o analizează.

"În acest moment, toate elementele pe care le prezintă cei de la PDL au acelaşi raţionament ca în 2005, când s-a încercat schimbarea lui Văcăroiu, într-o situaţie identică cu cea de astăzi, iar solicitările celor de la PDL nu aduc niciun element de noutate", a explicat preşedintele Senatului.

El a adăugat că, în condiţiile în care acest "război" se va prelungi, la un moment dat va trebui ca şi Curtea să fie eventual sesizată.

Geoană şi-a exprimat dezamăgirea că acţiunea PDL este susţinută de oameni care au mai trecut prin astfel de situaţie.

"Îmi aduc aminte că colegii de la UDMR, în 2005, au susţinut poziţia domnului Văcăroiu, pentru că au făcut o judecată de natură constituţională şi regulamentară. Dar, ştiţi cum este, brânza e pe bani şi interesul mişcă fesul", a comentat Mircea Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici