Geoană: Trimiterea bugetarilor în concediu fără plată este o măsură profund greşită

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Cluj, după o întâlnire cu reprezentanţii Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, că trimiterea bugetarilor în concediu fără plată este o măsură profund greşită din punct de vedere economic.

53 afișări
Imaginea articolului Geoană: Trimiterea bugetarilor în concediu fără plată este o măsură profund greşită

Geoană: Trimiterea bugetarilor în concediu fără plată este o măsură profund greşită (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Mircea Geoană a spus că trimiterea bugetarilor în concediu fără plată sau în şomaj va avea efecte negative asupra economiei.

"Este o măsură atât de prociclică, cum spun economiştii, reduci cheltuieli într-o perioadă când ai nevoie de investiţii, ai nevoie de consum. Orice om trimis acasă nu este doar un destin căruia îi pui un imens semn de întrebare în condiţiile în care nu se angajează uşor pe piaţa din România, este şi un consumator în minus, un actor economic în minus şi un mic motor de relansare economică în minus", a afirmat Geoană.

Potrivit acestuia, atitudinea actuală este "profund greşită, profund eronată” din punct de vedere economic, acest aspect fiind împărtăşit şi de specialiştii din economie.

Preşedintele PSD a adăugat că măsurile anticriză luate de Guvern nu dau rezultate.

"Măsura (ca salariaţii din sectorul bugetar să intre în concedii fără plată – n.r.) este criticabilă oricum. Dar ceea ce este şi mai criticabil este politica anticriză pe care o aplicăm acum, nu dă rezultate. Şi, dacă nu schimbăm radical şi rapid strategia economică, politica economică şi strategia anticriză, vom fi nevoiţi să facem lucruri şi mai neplăcute. Crede cineva că asta este o măsură anticriză? Este un rezultat al modului ineficient în care economia a răspuns la actualii stimuli propuşi de actualul Guvern”, a afirmat Geoană.

Acesta a adăugat că nu poate spune că Guvernul nu a încercat, "în mod onest", să facă ceva, însă nici acum nu poate aştepta ca relansarea economică "să vină de la Dumnezeu”.

"Economia va răspunde la stimulii corecţi, iar criza va dura mai mult sau mai puţin, va fi mai mult sau mai puţin dureroasă în funcţie de răspunsul pe care îl va da şi America şi pieţele occidentale, dar răspunsul este şi de la noi. Este un lucru pe care trebuie să-l spunem celor care eventual vor fi încurajaţi sau obligaţi să facă un asemenea gest de sacrificiu, de solidaritate, că de îndată ce economia îşi va reveni, drepturile salariale, care eventual vor fi acum limitate, le vor fi redate. Deci nu este o chestiune în care să spui «îţi luăm banii, du-te matale acasă cu 15-20 la sută mai puţin câteva luni de zile», putem să spunem acestor oameni, dacă este nevoie de un sacrificiu, că, peste un an de zile, după două trimestre de creştere economică, vor fi recompensaţi şi acest lucru va fi remediat", a conchis Geoană.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici