Gitenstein: Nu avem favoriţi în cursa electorală din România

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat, într-un interviu publicat vineri de "Evenimentul Zilei", că iniţiativa lui Traian Băsescu privind numărul de parlamentari este "o idee interesantă", că politica românescă e "intensă şi emoţională", dar partea americană nu are favoriţi la prezidenţiale.

17 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Nu avem favoriţi în cursa electorală din România

Gitenstein: Nu avem favoriţi în cursa electorală din România (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat dacă "americanii l-au lăsat din braţe pe Băsescu", ambasadorul a răspuns negativ. "Ştiu că a existat o serie de speculaţii legate de faptul că preşedintele Băsescu a dorit o întâlnire. Preşedintele Obama este copleşit - aşa cum este şi Băsescu - de problemele interne. Aşa cum Băsescu petrece o bună bucată de timp ocupându-se de criza economică de aici, Obama face acelaşi lucru în Statele Unite. Acesta ar fi singurul motiv", a precizat diplomatul american. El a adăugat că "nu există nicio problemă cu România în ceea ce priveşte relaţia dintre Statele Unite şi România".

El a afirmat, întrebat despre subiectul scutului antirachetă, că există modalităţi de resetare a relaţiei cu Rusia care să nu afecteze relaţiile bilaterale sau interesele României. În acelaşi context, Mark Gitenstein a mai spus că, din punctul de vedere al securităţii, România nu are niciun motiv de îngrijorare.

Diplomatul a apreciat că dezbaterea politică din România "este foarte intensă şi emoţională", dar a menţionat că nu are un politician favorit. "Nu avem favoriţi în această cursă electorală", a adăugat el. Mark Gitenstein a mai spus că presa din România este "foarte agresivă, la fel ca şi politica românească" şi că oamenii care citesc ştirile sunt mai sofisticaţi decât se crede.

Întrebat despre propunerea preşedintelui Traian Băsescu privind Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, diplomatul a spus că nu este familiarizat cu subiectul, dar că i se pare "o idee interesantă". "Parlamentul este un corp legislativ foarte numeros. Cred că este la fel de mare, dacă nu chiar mai mare decât Congresul american, iar numărul de locuitori ai SUA este de zece ori mai mare decât numărul de locuitori ai României, deci, da, este un corp legislativ numeros", a spus Mark Gitenstein.

Diplomatul s-a referit şi la problema corupţiei. "Ştiu că aveţi un procuror incisiv şi eficient. Vorbesc atât despre Morar, cât şi despre Codruţa Kovesi. Am fost profund impresionat de amândoi. Ştiu că îşi fac meseria. Nici în SUA nu poţi să trimiţi pe cineva în închisoare imediat. Durează ceva timp", a spus Mark Gittenstein, care a precizat că în SUA, imunitatea demnitarilor este mai restrânsă decât cea din România.

El s-a referit şi la subiectul achiziţiei de avioane de către România. "Vrem ca România să cumpere avioane F-16, dar încă se poartă discuţii între guverne pe această temă. Şi sperăm ca Guvernul României să cumpere şi avioane F-35 (...). Va costa mult. Dar nu trebuie să le cumpăraţi pe toate odată", a spus diplomatul american.

Întrebat dacă au cerut SUA României să primească deţinuţi de la închisoarea Guantanamo, Mark Gitenstein a răspuns negativ, precizând că nu are nicio informaţie care să sugereze că Bucureştiul va face, în viitor, acest lucru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici