Gitenstein: Sunt îngrijorat de limitarea despăgubirilor proprietarilor. Vor fi discuţii cu Guvernul

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, miercuri, că este îngrijorat de limitarea la 15% a despăgubirilor acordate foştilor proprietari ai imobilelor naţionalizate, el precizând că va exista o comunicare cu Guvernul pe această temă, în perioada următoare.

349 afișări
Imaginea articolului Gitenstein: Sunt îngrijorat de limitarea despăgubirilor proprietarilor. Vor fi discuţii cu Guvernul

Mark Gitenstein (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Sunt îngrijorat. Nu am avut ocazia să studiez actuala legislaţie, am studiat variantele anterioare şi am avut îngrijorări. Nu uitaţi însă că România este vizată de o decizie CEDO care fixează nişte parametri, ca şi CoE, în ceea ce priveşte standardele în materie de restituire. Deci nu este exclusiv la latitudinea Parlamentului să scrie o lege, ea trebuie să fie conformă cu decizia CEDO", a spus ambasadorul.

El a precizat că Guvernul SUA susţine "cea mai transparentă şi eficientă restituire de proprietate cu putinţă".

"Dar între ceea ce spune Curtea şi realitate, şi legea existentă, există o problemă foarte mare. O parte din această problemă – pe care o înţelegem - este că România are resurse limitate. Dar există un număr de soluţii pentru această problemă şi noi vrem să avem discuţii în următoarele zile sau săptămâni cu Guvernul României şi o să vedem ce se întâmplă. Dar da, sunt îngrijorat de acest procent de 15%", a spus ambasadorul.

Întrebat apoi când vor avea loc aceste discuţii şi sub ce formă, Gitenstein a spus: "Încă nu ştiu dacă o să trimitem o scrisoare sau o să avem o întâlnire, dar suntem îngrijoraţi".

Diplomatul american a adăugat însă că înţelege şi îngrijorarea Guvernului.

"Guvernul vrea să dezvolte un sistem de restituire care să funcţioneze, pentru că acum nu au bunurile necesare pentru a respecta prevederile legii. Dar sistemul pare a fi cumva blocat", a spus Gitenstein.

Întrebat ce procent i s-ar părea corect pentru despăgubiri, Mark Gitenstein a răspuns că nu va oferi un răspuns concret, dar a explicat că15% i se pare "cam puţin".

"Ar trebui să existe o alternativă. Sunt unii care vor să fie plătiţi repede cu mai puţini bani. Alţii vor să aştepte mai mult. Asta poate fi o alternativă. Nu ştiu. Dar eu împărtăşesc îngrijorările pe care le-am auzit exprimate şi de alţii că aceasta nu este soluţia corectă. Însă, pe de altă parte, nu sunt expert în cantitatea de bunuri de valoare disponibile în sistemul românesc", a mai spus Gitenstein.

El a adăugat că Guvernul este cel care trebuie să vină cu o soluţie.

"Nu am deocamdată o propunere punctuală de făcut Guvernului român, dar ştiu că sunt numeroşi cetăţeni americani înscrişi la Fond. Aflu despre ei din când în când, ştiu că sunt îngrijoraţi, ştiu că membrii comunităţii evreieşti în mod special au îngrijorări. Dacă le pot fi de ajutor, o să le fiu, dar până la urmă este treaba Guvernului român să creeze un sistem conform cerinţelor CEDO", a mai spus Gitenstein.

Proiectul de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru proprietăţile naţionalizate a fost inclus pe agenda şedinţei de miercuri a Guvernului, după ce premierul Ungureanu a avut în ultimele zile mai multe discuţii cu miniştrii Finanţelor şi Justiţiei legate de forma actului normativ.

Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat însă că Uniunea nu va vota în Parlament un proiect de lege al Guvernului privind retrocedările imobilelor dacă acesta nu va prevede restituirea în natură. El a arătat că nu este de acord cu eliminarea din legislaţie a restituirii în natură a imobilelor acolo unde dosarele sunt complete şi imobilele pot fi restituite.

Surse guvernamentale au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX că Executivul analizează varianta ca viitorul proiect de lege privind despăgubirile pentru proprietăţile naţionalizate să prevadă restituirea în natură pentru dosarele deja depuse, cu stabilirea unui termen până la care mai pot fi depuse dosare care să fie soluţionate tot cu retrocedări în natură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici