Gorghiu: PNL cere vot prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale, vrem reactivarea Comisiei de cod electoral

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, vineri, că săptămâna viitoare PNL va cere introducerea votului prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale din anul 2019, în contextul deciziei CC, afirmând că o astfel de modificare este "un pas înainte pentru legislaţia electorală".

345 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: PNL cere vot prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale, vrem reactivarea Comisiei de cod electoral

Gorghiu: PNL cere vot prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale, vrem reactivarea Comisiei de cod electoral (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

"O să cerem Parlamentului să reactiveze Comisia de cod electoral, condusă de PSD la un momentul acesta, pentru a putea introduce acele amendamente despre care am vorbit astfel încât să avem acest mijloc de vot alternativ (n.r- votul prin corespondenţă) şi la alegerile prezidenţiale din 2019", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.

Ea a afirmat că este un moment bun pentru a face această solicitare pentru că s-a discutat în ultima vreme despre legislaţia electorală, iar decizia Curţii Constituţionale a arătat că această alternativă de vot este constituţională, "în ciuda tuturor celor care sperau ca votul prin corespondenţă să nu devină realitate".

Copreşedintele PNL a mai spus că votul prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale este reprezintă un pas înainte pentru legislaţia electorală, adăugând că dacă parlamentarii tot s-au apucat de lucru, ar trebui să ducă treaba la bun sfârşit.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea votului prin corespondenţă, care prevede însă introducerea acestui tip de vot doar pentru alegerea senatorilor şi deputaţilor.

"Legea votului prin corespondenţă a fost un obiectiv pe care preşedintele Klaus Iohannis şi l-a asumat încă de la începutul mandatului. Acest act normativ este unul aşteptat de întreaga societate şi asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toţi românii, oriunde s-ar afla ei în lume", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Legea votului prin corespondenţă asigură caracterul corect al alegerilor, precum şi caracterul direct, secret şi liber exprimat al votului, se arată în motivarea deciziei Curţii Constituţionale privind actul normativ.

"Curtea constată că legiuitorul, prin reglementarea votului prin corespondenţă, a păstrat un just echilibru între exigenţa asigurării universalităţii votului, pe de o parte, şi a caracterului liber şi corect al alegerilor, precum şi a caracterului direct, secret şi liber exprimat al votului, pe de altă parte", se arată în motivarea deciziei de miercuri a Curţii Constituţionale prin care judecătorii au respins obiecţiile de neconstituţionalitate înaintate de parlamentarii UDMR şi ALDE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici