Gorghiu: Poziţia de forţă a ministrului Muncii este nepermisă, premierul să-şi reconsidere atitudinea

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat marţi seara că "poziţia de forţă" a ministrului Muncii, Ana Costea, este nepermisă şi că premierul Dacian Cioloş trebuie să-şi reconsidere atitudinea faţă de ministru, altfel va pierde din autoritate.

521 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Poziţia de forţă a ministrului Muncii este nepermisă, premierul să-şi reconsidere atitudinea

Gorghiu: Poziţia de forţă a ministrului Muncii este nepermisă, premierul să-şi reconsidere atitudinea (Imagine: Codrin Prisecaru/ Arhiva Mediafax Foto)

"Când o decizie de genul unei ordonanţe care să ajusteze salariile în domeniul bugetar este discutată la nivel de Guvern, la nivel de prim-ministru, când ea trebuie dezbătută în urma unei decizii luate la nivel de Guvern, cu toţi partenerii sociali, atunci tu, ministru, te apuci să comunici de pe poziţii de forţă? Dacă ordonanţa nu va fi retrasă, mâine îţi retragi tu ambasadele şi îţi dai demisia. Mi se pare o poziţie de forţă nepermisă şi ori îşi reconsideră primul ministru atitudinea faţă de acest ministru, ori primul ministru îşi va pierde din autoritate", a spus Alina Gorghiu la TVR.

Lierul liberal a mai adăugat că premierul a fost avertizat că salarizarea bugetarilor este "o castană fierbinte" în curtea sa, dar că nemulţumirile nu sunt generate de poziţia lui Cioloş, ci de comportamentul ministrului Muncii.

"În momentul în care ministrul stă la masă cu sindicatele şi atitudinea ministrului este <<sunt de acord sută la sută cu dumneavoastră>> (...) şi spui că mâine îţi dai demisia dacă nu se retrage ordonanţa, punând un guvern din care tu faci parte, care te-a învestit cu încrederea lui, punându-l în faţa unei asemenea poziţii de forţă, ultimatum, cred că nu e corect faţă de nimeni", a afirmat liderul liberal.

Gorghiu a subliniat că ordonanţa referitoare la salariile bugetarilor trebuie discutată şi că lucrul bun pe care îl aduce este plata egală pentru funcţii cu atribuţii similare.

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat marţi seara că reacţia sindicatelor la proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea a fost ''ca un duş rece'', arătând că a fost o ''greşeală de orientare'' a întregii echipe guvernamentale, nu doar a ministrului Muncii.

El a afirmat, la Realitatea Tv, că ministrul Muncii, Ana Costea, nu va fi remaniat. ''A fost o greşeală de orientare a noastră, a întregii echipe, (...) o orientare tactică greşită. (...) Trebuie să recunoşti atunci când greşeşti'', a spus vicepremierul, explicând că Guvernul ar fi trebuit să discute cu sindicatele înainte să vină cu un proiect.

''Începem să lucrăm de săptămâna viitoare, eventual cu ei, într-un consiliu tripartit, pentru a face o variantă care să fie acceptabilă pentru toţi, în limita unor bani pe care îi avem în acest moment'', a mai precizat Dîncu, care a susţinut că OUG nu ar fi fost programată să intre pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri, iar ministrul Costea nu ar fi ameninţat cu demisia, aşa cum a afirmat consilierul său.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea va fi retras de Ministerul Muncii, au anunţat marţi sindicaliştii la ieşirea de la negocerile care au avut loc la Ministerul Muncii. De asemenea, la finalul negocierilor, Cosmin Andreica, consilierul ministrului Muncii, Ana Costea, a anunţat că aceasta îşi va depune mandatul dacă nu se va ţine cont de părerea sa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici