Goţiu: De ce nu sunt de vină gândacii, liliecii ori urşii pentru blocarea construirii autostrăzilor

Senatorul Mihai Goţiu a transmis, marţi, pe Facebook, că afirmaţiile despre blocarea de către UE a construcţiei autostrăzii Sibiu-Piteşti din cauza gândacului croitor fac parte din „discursul conspiraţionist anti-european al PSD”, iar situaţia actuală are la bază incompetenţa la nivel de management.

1540 afișări
Imaginea articolului Goţiu: De ce nu sunt de vină gândacii, liliecii ori urşii pentru blocarea construirii autostrăzilor

Goţiu: De ce nu sunt de vină gândacii, liliecii ori urşii pentru blocarea construirii autostrăzilor

„Nu gândiţi precum gândacii! De ce nu sunt de vină gândacii, liliecii ori urşii pentru blocarea construirii autostrăzilor din România. Una dintre cele mai mizerabile manipulări, lansată în aceste zile de fostul ministru PSD al Dezvoltării, e cea potrivit căreia Uniunea Europeană (mai exact Comisia Europeană) ar <bloca> investiţia în Autostrada Piteşti – Sibiu, din cauza… gândacului croitor”, a transmis senatorul USR Mihai Goţiu, marţi, pe Facebook.

Senatorul USR a spus că afirmaţiile referitoare la interdicţiile Uniunii Europene fac parte din „discursul conspiraţionist anti-european al PSD”.

„Prima manipulare: <UE ne-ar vrea răul şi vrea să blocheze dezvoltarea României>>. E o acuzaţie clasică, din repertoriul discursului conspiraţionist anti-european al PSD. Dincolo de elementul factual (bucata de autostradă în discuţie face parte din coridorul pan-european susţinut de UE), teza asta se bate cap în cap cu altă teză conspiraţionistă a anti-europenilor – cea potrivit căreia România a fost primită în UE doar pentru a deveni <<piaţă de consum pentru mărfurile şi produsele companiilor vestice>”, a motivat senatorul.

Mihai Goţiu a subliniat că UE are tot interesul ca autostrada să fie terminată cât mai repede.

„Păi dacă ar fi adevărată a doua teză consipraţionistă, atunci UE ar avea tot interesul ca autostrada să fie cât mai repede terminată, indiferent de condiţiile în care s-ar construi, tocmai pentru ca produsele şi mărfurile companiilor vestice să ajungă mai repede şi cu costuri mai mici la consumatorii autohtoni şi pentru ca aceste companii să aibă acces mai facil la mâna de lucru, relativ ieftină din ţara noastră. Doar cineva cu mintea cât a unui gândac n-ar putea să nu sesizeze schizofrenia asta din discursul conspiraţionist anti-european al PSD”, a argumentat el.

Acesta a mai spus că situaţia actuală a autostrăzii are la bază incompetenţa celor care au realizat planurile de management şi a celor care le-au aprobat.

„Marea manipulare: <<Gândacul croitor blochează autostrada>>. Un fals grosolan. Finanţarea autostrăzii e în discuţie pentru că planurile de management ale ariilor naturale protejate din România nu există sau au fost adoptate chiar dacă erau greşite şi nu respectau condiţiile necesare pentru a fi adoptate. Aceasta este o problemă sistemică, valabilă peste tot în România. Cum s-a ajuns aici? Pe de o parte, e vorba, evident, de incompetenţă. Atât din partea celor care au realizat planurile de management (în cazul celor care există), cât şi a celor care le-au aprobat (care nu au verificat dacă îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi aprobate)”, a explicat Goţiu.

Senatorul Mihai Goţiu a precizat că aceste planuri de management sunt prost făcute în interesul politicienilor, fiind vorba de corupţie.

„Pe de altă parte, da, vorbim de corupţie, mică şi mare. Planurile de management sunt amânate sau prost făcute pentru a putea permite distrugeri de mediu în interesul reţelelor din jurul politicienilor locali şi de la nivel central. Vezi ce se întâmplă în Parcul Natural Bucegi cu proiectul imobiliar din vârf de munte, care a iritat opinia publică la sfârşitul anului trecut. Sau lipsa planului de management pentru Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, unde Romsilva permite tăieri în mare viteză în zonele cu valoare deosebită. Iar lista e lungă, extrem de lungă”, a mai zis acesta.

Goţiu a adăugat că unii evalatori de mediu trec în studiile de impact asupra mediului inclusiv „tâmpenii şi falsuri grosolane”, dacă asta vrea beneficiarul.

„Iar la asta se adaugă prestaţia unor evaluatori de mediu, care, la comandă şi contra-cost, trec în studiile de impact asupra mediului ce vrea beneficiarul. Inclusiv tâmpenii şi falsuri grosolane care nu se verifică pe teren! Există, din câte ştiu, un singur astfel de expert, pus pe bară în urma unei decizii definitive a instanţelor de judecată care l-au condamnat penal pentru astfel de studii (Sergiu Mihuţ îl cheamă, e <<celebru>> în branşă, dar nu singurul)”, a reiterat senarorul.

„Ca să fie clar. Uniunea Europeană (prin Comisia Europeană) vrea să finanţeze (să investească) Autostrada Piteşti – Sibiu! Dar vrea să fie respectate şi Directivele de mediu, precum în toate ţările occidentale. Asta chiar dacă înseamnă asumarea unor costuri suplimentare (dacă e cazul), pe care le va suporta tot UE, de va fi nevoie. Că de asta există Directivele de mediu, care pornesc de la ideea că asumarea unor costuri suplimentare acum, reprezintă economii substanţiale, pe termen mediu şi lung, care ar arunca în aer facturile lăsate în plată generaţiilor viitoare din cauza distrugerilor de mediu. Pentru că nu doar gândacul croitor e protejat pe Valea Oltului, ci întregul ecosistem, biodiversitatea şi habitatele tutror speciilor din zonă. Inclusiv a celei denumite ştiinţific homo sapiens”, a conchis el.

Fostul ministru Răzvan Cuc a postat pe Facebook scrisoarea Comisie Europene în care i se cer Guvernului clarificări cu privire la unele aspecte de mediu ale proeictului autostrăzii Sibiu-Piteşti, printre care o sprecie de insectă care trăieşte în zonă.

În documentul prezentat de Cuc, oficialii europeni cer lămuriri legate de impactul proiectului asupra ariilor Natura 2000 iar gândacul de care vorbeşte Cuc este „Morimus funereus”, numit popular gândacul croitor al stejarului, are mărimea de 20-35 mm şi culoarea neagră, care se află pe lista speciilor ameninţate.

Răzvan Cuc a anunţat, sâmbătă 11 ianuarie, că oficialii Comisiei Europene au trimis o notificare pentru suspendarea finanţării din fonduri europene a autostrăzii Sibiu-Piteşti.

Şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a dat, luni, asigurări că finanţarea Autostrăzii Râmnicu Vâlcea-Sibiu nu este în pericol de a fi suspendată şi că va răspunde solicitărilor trimise de Comisia Europeană. Acesta a mai precizat că protejarea unei anumite specii de gândac de pe traseul autostrăzii este „o falsă problemă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
goţiu,
autostradă,
ue

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici