Guşă îi cere lui Videanu să demisioneze

Preşedintele PIN, Cozmin Guşă, îi cere primarul general Adriean Videanu să demisioneze din funcţie, întrucât "este beneficiarul direct al profiturilor realizate din înlocuirea bordurilor din Bucureşti cu borduri importate din China".

24 afișări
Imaginea articolului Guşă îi cere lui Videanu să demisioneze

Guşă îi cere lui Videanu să demisioneze

"În urmă analizarii unui raport PIN al organizaţiei Bucureşti, care dovedeşte, pe baza unor documente, că primarul general Adriean Videanu este beneficiarul direct al profiturilor realizate din înlocuirea bordurilor din Bucureşti cu borduri importate din China, Cozmin Guşă, preşedinte PIN, îi solicită primarului general să demisioneze în cursul zilei de azi (joi - n.r.)", se arată într-un comunicat al PIN remis agenţiei MEDIAFAX.

Conform sursei citate, documentele pe baza cărora s-a realizat raportul atesta faptul că "cvasitotalitatea importurilor de borduri de granit din China au fost realizate de către firma familiei Videanu, în perioada 2006 - 2007", setul de documente probând în acelaşi timp faptul că firmele de construcţii care au înlocuit bordurile din Bucureşti au procurat aceste borduri direct de la firma familiei Videanu.

Guşă a remis joi după-amiază agenţiei MEDIAFAX documentele pe care se bazează în acuzaţiile la adresa lui Videanu. În primul dintre acestea, despre care Guşă susţine că ar reprezenta o situaţie naţională a importurilor de borduri, pavele şi alte accesorii pentru pavaj pentru anii 2006 şi 2007, numele companiei Titan Mar SA apare de mai multe sute de ori, în vreme ce alte câteva firme apar ca autoare a doar câtorva zeci de importuri de astfel de produse. Toate produsele importate de Titan Mar SA sunt borduri din granit pentru trotuare şi, cu două excepţii, provin de la o companie din China pe nume Xiamen SFS Stone Company Limited.

Guşă a mai transmis şi o notă a Direcţiei de Relaţii Internaţionale din Primăria Capitalei care descrie o vizită de-a primarului general Videanu în China, în perioada 11-15 mai 2006, în care a fost însoţit, printre alţii, şi de directorul Direcţiei Transporturi din Primărie, Gheorghe Udrişte. Conform raportului, Videanu s-a întâlnit cu o serie de oficiali ai municipalităţii din Beijing, dar şi cu reprezentanţii unei companii chineze pe nume China Dalian International Cooperation Holdings.

Liderul PIN prezintă şi datele companiei Titan Mar de la Registrul Comerţului. Acestea atestă calitatea de acţionari ai firmei pentru soţii Adriean şi Mioriţa Videanu, care deţin aproape 99 la sută din părţile sociale ale companiei. Soţia primarului general, Mioriţa Videanu, este şi preşedintele companiei, al cărei director general este fostul vicepremier Gheorghe Pogea. Firma are drept administrator pe Emil Gherlagiu iar ca auditor pe Virgil Baicu.

Alte documente obţinute de Guşă atestă că printre clienţii companiei Titan Mar se numără o serie de firme de construcţii care au avut lucrări edilitare în Bucureşti. Vânzările companiei din primul semestru al anului 2007 se cifrează aproape de valoarea de zece milioane de euro (peste 36,5 milioane de lei), clientul care a plătit cel mai mult fiind Euroconstruct Trading '93.

"Adaosurile comerciale succesive, plătite din banii bucureştenilor, au creat profituri însemnate, atât pentru firmele de construcţii, cât şi pentru firma familiei Videanu", se mai arată în comunicat.

Având în vedere cele prezentate şi, în opinia sa, probate cu documente, Cozmin Guşa îi solicită lui Adriean Videanu să demisioneze, dând posibilitatea organelor de control ale statului să stabilească în ce fel şi cu cât a fost prejudiciat bugetul Primăriei Generale, respectiv primăriile de sector, prin "influenţa primarului general Videanu şi a grupului de interese pe care-l coordonează la nivel de Bucureşti".

"În cursul zilei de azi (joi - n.r.), raportul şi documentele vor fi făcute publice, aduse în mod expres la cunoştinţa Curţii de Conturi şi a organelor de control ale statului. Raportul va fi trimis spre informare şi preşedintelui Traian Băsescu", precizează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici