Guvernul a adoptat ordonanţa privind salariile bugetarilor. 650.000 de persoane vor beneficia de creşteri salariale

Ordonanţa de urgenţă privind salariile bugetarilor a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului, a anunţat ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru.

50879 afișări
Imaginea articolului Guvernul a adoptat ordonanţa privind salariile bugetarilor. 650.000 de persoane vor beneficia de creşteri salariale

Guvernul a adoptat OUG privind salariile bugetarilor

Ordonanţa de urgenţă privind salariile bugetarilor a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului, a anunţat ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, de prevederile ei beneficiind 650 de mii de persoane, iar impactul bugetar este de 870 de milioane pentru anul acesta şi de 2,6 miliarde lei pentru anul următor.

Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că OUG elimină inechităţile din sistemul salarizării bugetarilor. Prevederile OUG se vor aplica în două etape, astfel încât o parte dintre acestea vor intra în vigoare la 1 august 2016, urmând ca întreaga grilă de salarizare să fie aplicată din decembrie 2017.

"Prin adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă încercăm să rezolvăm nişte inechităţi strânse de ani de zile", a spus ministrul.

El a precizat că prin această ordonanţă nu se rezolvă toate problemele, dar 650 de mii de persoane vor beneficia de creşteri salariale.

Referitor la sectorul de Sănătate, Pâslaru a spus că s-a observat faptul că mii de cadre părăsesc ţara din cauza veniturilor scăzute, de aceea ordonanţa rezolvă inechităţile, egalizează salariile persoanelor încadrate pe aceeaşi funcţie şi acordă un bonus de merit pentru cei care au o activitate deosebită.

Referitor la informaţiile potrivit cărora angajaţii Administraţiei Prezindenţiale ar beneficia de cele mai mari creşteri salariale, ministrul Muncii a precizat că sunt doar "zvonuri" şi în textul ordonanţei aprobată miercuri "nu există vreo prevedere în afara aparatului operativ al ministerelor" din cauză că resursele financiare nu permit aşa ceva.

În ceea ce priveşte sistemul educaţional, prin OUG se aşează grila pe aceleaşi principii şi se face un pas pentru o lege unitară a salarizării.

"70% din grila Secretariatului General al Guvernului şi am folosit-o pentru şapte ministere, pentru a aduce la aceeaşi motivare şi pentru a crea şansa de ocupare a posturile vacante", a spus ministrul Muncii.

Impactul bugetar, conform celor spuse de Dragoş Pîslaru, este de aproximativ 870 de milioane de lei în acest an şi de 2,6 miliarde lei pentru anul următor.

Ministerul Sănătăţii: Creşterile salariale se aplică pentru 163.000 de persoane

Ministerul Sănătăţii explică impactul pe care îl are Ordonanţa de Urgenţă aprobată miercuri, privind salarizarea din sectorul public, precizând că salariile vor creşte pentru 163.000 de persoane din sistemul sanitar.

Un medic primar gradaţia 5 va avea o creştere de 914 lei, un medic specialist gradaţia 5 va avea o creştere de 557 lei, în timp ce medicul rezident anul VI-VII va avea o creştere salarială de 746 lei. Doctorul rezident anul III va avea salariul mare cu 294 lei iar medicul rezident anul I cu 312 lei, explică Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, pentru medicii rezidenţi s-a majorat plafonul de la care se acordă bursa de rezident până la 4.749 lei, menţinându-se valoarea lunară a bursei de 670 lei.

"Pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar au fost stabilite salarii de bază pe funcţii, grade, trepte profesionale şi gradaţii diferenţiate pe unităţi clinice, unităţi neclinice, servicii de ambulanţă şi structuri de primiri urgenţe, anatomie patologică şi medicină legală", scopul măsurii fiind stimularea ocupării posturilor în spitalele unde se constată deficit de personal, fiind vorba despre "secţiile sau compartimentele cu paturi de ATI/TI şi de transport neonatal. Personalul din aceste unităţi va fi inclus în capitolul serviciilor de ambulanţă şi compartimentelor de primiri urgenţe şi vor primi salarii de bază mai mari", se mai arată în comunicatul de presă.

Gărzile efectuate în afara orelor de program de către personal medical cu pregătire superioară vor fi reglementate pe baza unui contract separat, mai precizează ministerul.

Noile salarii intră în vigoare începând cu data de 01 august 2016.

Ordonanţa de urgenţă privind salariile bugetarilor a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului, de prevederile ei beneficiind 650 de mii de persoane, iar impactul bugetar este de 870 de milioane pentru anul acesta şi de 2,6 miliarde lei pentru anul următor.

Mihnea Motoc: La Ministerul Apărării sunt 33.000 beneficiari ai OUG privind salariile bugetarilor

Ministrul Mihnea Motoc, a precizat, pe contul să de Facebook, că la Ministerul Apărării Naţionale sunt aproximativ 33.000 de potenţiali beneficiari ai ordonanţei de urgenţă privind salariile din sistemul bugetar.

"La Ministerul Apărării Naţionale potenţialii beneficiari, în număr de aproximativ 33.000, vor primi începând cu luna august 2016, 50% din cuantumul sumei compensatorii corespunzătoare soldei de merit în plată la nivelul anului 2009, iar diferenţa de 50% începând cu luna august 2017. După identificarea sumelor necesare, vom continua demersurile necesare pentru eliminarea şi a celorlalte disfuncţionalităţi atât în interiorul fiecărei instituţii, cât şi în cadrul familiei ocupaţionale", a scris ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, pe contul său de Facebook.

Ordonanţa de urgenţă privind salariile bugetarilor a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului, de prevederile ei beneficiind 650 de mii de persoane, iar impactul bugetar este de 870 de milioane pentru anul acesta şi de 2,6 miliarde lei pentru anul următor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici