Senatul a respins reexaminarea Statutului aleşilor locali. Primarii nu-şi pierd mandatul în cazul unei condamnări cu suspendare

Senatul a decis să respingă cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind Statutul aleşilor locali cu 82 de voturi "pentru", 2 abţineri şi 27 de voturi "împotrivă", menţinând astfel varianta iniţială potrivit căreia aleşii condamnaţi cu suspendare nu îşi pierd mandatul.

5853 afișări
Imaginea articolului Senatul a respins reexaminarea Statutului aleşilor locali. Primarii nu-şi pierd mandatul în cazul unei condamnări cu suspendare

Senatul a respins reexaminarea Statutului aleşilor locali. Primarii şi parlamentarii nu-şi pierd mandatul în cazul unei condamnări cu suspendare (Imagine: Croitoru Marian / Mediafax Foto)

Legea propune încetarea de drept a mandatului de consilier local, consilier judeţean, primar şi preşedinte al CJ să se producă doar în cazul condamnării prin hotărâre judecătorească definitivă la o pedeapsă privativă de libertate cu executare pentru sancţiunile de dare de mită şi luare de mită încetarea de drept a mandatului să se producă în cazurile de hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

Asfel, încetarea mandatului nu se aplică în cazul condamnărilor cu suspendare.

În cererea de reexaminare, preşedintele precizează că exercitarea funcţiilor de primar, consilier sau preşedinte al CJ de către o persoană condamnată penal, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive, cu suspendare plasează sub semnul vulnerabilităţii exercitarea mandatului de ales local. Şeful statului mai argumenta că o astfel de lege "ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficientă cadrului legislativ în materie de integritate".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici