Guvernul britanic amână aplicarea unor controale vamale, de teama efectelor Brexit

  • Guvernul Boris Johnson amână aplicarea unor controale vamale, de teama efectelor Brexit
  • Introducerea controalelor vamale la produse alimentare a fost amânată, de teama impactului asupra aprovizionării magazinelor
  • Mediile de afaceri britanice susţin că de fapt sunt avantajate companiile din spaţiul UE
2906 afișări
Imaginea articolului Guvernul britanic amână aplicarea unor controale vamale, de teama efectelor Brexit

Guvernul britanic amână aplicarea unor controale vamale, de teama efectelor Brexit

Guvernul Marii Britanii a decis amânarea aplicării unor controale vamale prevăzute în contextul retragerii din Uniunea Europeană (Brexit), din cauza potenţialului impact asupra aprovizionării companiilor cu produse, informează cotidianul The Guardian.
 
Controalele vamale la produse alimentare importate din Uniunea Europeană vor fi amânate până în iulie 2022, deşi urmau să intre în vigoare pe 1 ianuarie.
 
"Pandemia a generat efecte pe termen lung asupra companiilor, atât în Marea Britanie, cât şi în Uniunea Europeană. De asemenea, există presiuni asupra reţelelor de aprovizionare, cauzate de o serie de factori, precum pandemia şi majorarea tarifelor de transport. Aceste presiuni sunt resimţite în principal în sectorul agroalimentar", afirmă un oficial guvernamental de la Londra, Penny Mordaunt.
 
Însă Uniunea Naţională a Fermierilor britanici şi Federaţia pentru Alimente şi Băuturi contestă decizia Guvernului Boris Johnson, argumentând că de fapt sunt avantajate companiile din Uniunea Europeană, în detrimentul celor britanice.
 
Pe de altă parte, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au în continuare disensiuni asupra aplicării prevederilor Acordului Brexit. Guvernul de la Londra refuză să aplice controalele vamale la limita administrativă dintre Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, deşi a asumat acest angajament în momentul stabilirii relaţiilor comerciale post-Brexit.
 
Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză, a declarat luni că Uniunea Europeană va analiza situaţia şi va propune măsuri în următoarele săptămâni. Retragerea Marii Britanii din UE a generat o stare generală de nemulţumire şi violenţe în provincia britanică Irlanda de Nord. Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele luni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări.
 
În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici