Hannes Swoboda: Tentativa de sinucidere a lui Năstase e un dezastru personal, a făcut multe pentru ţara sa

Liderul grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a declarat joi că tentativa de sinucidere a fostului premier Adrian Năstase este "un dezastru personal", pentru că, indiferent cum a încălcat acesta legea, "a făcut multe pentru ţara sa".

954 afișări
Imaginea articolului Hannes Swoboda: Tentativa de sinucidere a lui Năstase e un dezastru personal, a făcut multe pentru ţara sa

Hannes Swoboda (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"După părerea mea, este un dezastru personal ce a făcut fostul premier, pentru că, indiferent cum a încălcat legea, a făcut multe pentru ţara sa, în special pentru apropierea ţării de Uniunea Europeană. Prin urmare, gestul său umbreşte situaţia politică din România de azi. Deplâng ce i s-a întâmplat lui ca persoană care a lucrat în beneficiul României atât de mulţi ani", a spus Swoboda la RFI.

Întrebat dacă ar trebui trimis Adrian Năstase la închisoare sau mai degrabă într-un spital-penitenciar, ţinând cont de tentativa de sinucidere, Hannes Swoboda a spus că, în orice caz, situaţia ar trebui tratată "într-un mod umanitar".

"Nimeni nu e deasupra legii, e un principiu. Dar, pe de altă parte, nu numai în acest caz, ci în general, ar trebui tratată situaţia într-un mod umanitar. Dar sigur, nu ţine de mine, să spun din exterior ce trebuie făcut, justiţia este independentă şi e liberă să decidă", a precizat liderul socialiştilor din Parlamentul European.

Întrebat dacă până la urmă condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare este o veste bună pentru Bruxelles, care a cerut întotdeauna verdicte definitive în cazuri de mare corupţie şi eventual condamnarea "peştilor mari", Hannes Swoboda a răspuns: "Indiferent dacă eşti un peşte mare sau mic, trebuie să ajungi în faţa justiţiei şi condamnat. Sper doar că sistemul judiciar nu decide selectiv cine trebuie condamnat şi cine nu. Pentru Bruxelles, condamnarea lui Adrian Năstase e o veste nici bună, nici rea. Tot ce vrem noi este un obiectiv: că justiţia nu alege în mod deliberat anumiţi oameni pe care să-i condamne, ci că încearcă să-i condamne pe toţi cei care încalcă legea".

În opinia lui Hannes Swoboda, "întotdeauna, în cazurile «peştilor mari» poţi privi situaţia din două puncte de vedere: e bine că «peştii mari» dau socoteală pentru ce au făcut, dar pe de altă parte, va exista mereu sentimentul că dosarele sunt instrumentate politic şi nu e doar cazul României".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici