Hans Klemm, despre inaugurarea scutului: Ar fi fost ideal dacă puteam invita pe toată lumea

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat, vineri, referitor la nemulţumirea unor politicieni care nu au fost invitaţi la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu, că ar fi fost "ideal" să poată invita pe toată lumea implicată în acest proiect, însă nu au fost locuri suficiente.

1250 afișări
Imaginea articolului Hans Klemm, despre inaugurarea scutului: Ar fi fost ideal dacă puteam invita pe toată lumea

Hans Klemm, despre inaugurarea scutului: Ar fi fost ideal dacă puteam invita pe toată lumea

"Ar fi fost ideal dacă am fi putut invita pe toată lumea care a fost implicată la Deveselu, de-a lungul timpului", a spus Klemm, adăugând că numărul de ocuri era însă limitat.

"Ceremonia de ieri de la Deveselu a fost organizată de Marina Statelor Unite, totuşi cu consultarea îndeaproape a Ambasadei, dar şi cu Ministerul Apărării. A fost o zi istorică ieri cu adevărat, pentru România, pentru Statele Unite, dar şi pentru NATO. Am avut, sincer, număr limitat de persoane, pe care le-am putut invita la ceremonie. Din păcate am fost foarte limitaţi în numărul de persoane pe care le-am putut invita. Şi a fost o onoare să-l avem pe preşedintele Zgonea alături de noi" a declarat Hans Klemm, la Palatul Parlamentului, după o întâlnire cu Zgonea.

Întrebat în legătură cu absenţa preşedintelui Senatului, ambasadorul a precizat că acesta a fost invitat, dar a preferat să nu vină la ceremonie. "N-am vorbit cu preşedintele Tăriceanu. Am văzut declaraţia pe care a făcut-o ieri după-amiază. A fost invitat. Regret că a ales să nu vină. Din păcate, domnul Tăriceanu a ales să nu vină", a spus Klemm.

Fostul premier Victor Ponta a fost cel care l-a atacat pe Dacian Cioloş pentru că nu l-a invitat la eveniment şi şi-ar fi asumat meritele pentru scutul antirachetă de la Deveselu. Şi preşedintele PSD Liviu Dragnea a criticat faptul că nu a fost invitat. De asemenea, deşi a primit invitaţie, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat Guvernul şi ambasada SUA că prin organizarea şi programul ceremoniei au dat dovadă de "desconsiderare faţă de poziţia Senatului" şi a decis să nu participe.

Premierul Dacian Cioloş a precizat joi seara că gazda ceremoniei de la Deveselu a fost Ambasada SUA, iar lista de invitaţi a fost decisă de reprezenţa diplomatică în consultare cu Ministerul Apărării Naţionale, minister căruia şeful Executivului i-a cerut să clarifice condiţiile organizării evenimentului.

''Să fim clari: este un proiect asumat de SUA, cu sprijinul României, care va beneficia alături de celelalte state aliate din zonă de acest sistem de apărare. La realizarea lui si-au adus contribuţia incepând cu 2008, în multe cazuri determinantă, mai mulţi lideri politici cu funcţii în stat, militari, experţi care merită cu toţii felicitări şi mulţumiri pentru acest proiect, esenţial pentru securitatea României. Cunosc personal meritul mai multora dintre aceştia, dar nu îndrăznesc să-i menţionez eu pentru a nu face greşeala de a supăra pe cineva prin omisiune. Personal nu am niciun merit în acest proiect, iar prezenţa mea azi la Deveselu a fost determinată de funcţia pe care vremelnic o ocup în stat. În intervenţia mea de azi la ceremonia de inaugurare am mulţumit tuturor acelora care au contribuit la acest proiect, fără să îndrăznesc a-i numi din motivele menţionate mai sus'', a explicat Cioloş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici