Haşotti: Dacă Băsescu nu respectă decizia Parlamentului, riscă să adâncească conflictul. Preşedintele nu respectă Constituţia

Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, a declarat, miercuri, că, dacă preşedintele Traian Băsescu nu va respecta decizia Parlamentului privind reprezentarea la Consiliul European, acesta riscă să adâncească conflictul cu Legislativul.

132 afișări
Imaginea articolului Haşotti: Dacă Băsescu nu respectă decizia Parlamentului, riscă să adâncească conflictul. Preşedintele nu respectă Constituţia

Puiu Haşotti (Imagine: Bogdan Stamatin / MediafaxFoto)

"Preşedintele nu respectă Constituţia, nu respectă decât propria voinţă. În cele din urmă, cred că preşedintele Traian Băsescu va rămâne singur cu propria sa efigie la Palatul Cotroceni, căreia îi va da «Bună dimineaţa»", a spus Puiu Haşotti.

Întrebat ce riscă preşedintele Băsescu dacă nu va recunoaşte această decizie, liderul liberalilor din Senat a răspuns: "O face pe riscul domniei sale, adică riscă să adâncească conflictul dintre domnia sa şi Parlament".

Parlamentul a adoptat, marţi, cu 249 de voturi "pentru", 30 de voturi "împotrivă" şi două abţineri, declaraţia propusă de USL, potrivit căreia primul-ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că va respecta "orice act juridic al Parlamentului României care se dovedeşte a fi constituţional", precizând că "declaraţia nu poate fi opozabilă preşedintelui" şi că Victor Ponta are nevoie de o hotărâre sau de o lege.

"Voi respecta orice act juridic al Parlamentului României care se dovedeşte a fi funcţional", a precizat Traian Băsescu.

El a argumentat că în Constituţia României nu este prevăzut, la articolul 67, că declaraţia este inclusă printre actele juridice pe care le poate adopta Parlamentul, acestea fiind numai legi, hotărâri şi moţiuni.

"Dacă domnul Ponta doreşte să preia atribuţiile de reprezentare ale preşedintelui (...) îi trebuie un act juridic, care poate fi hotărâre a Parlamentului, care poate fi o lege", a spus preşedintele.

El a arătat că majoritatea parlamentară, precum şi premierul Victor Ponta, au cunoscut că o declaraţie a Parlamentului nu reprezintă un act juridic, însă au dorit să genereze "o dispută politică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici