ICCJ: Sergiu Andon este incompatibil cu funcţia de parlamentar

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis irevocabil, marţi, că deputatul Sergiu Andon este incompatibil cu calitatea de parlamentar, întrucât a fost avocat într-un proces de corupţie, judecătorii admiţând astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.

712 afișări
Imaginea articolului ICCJ: Sergiu Andon este incompatibil cu funcţia de parlamentar

Sergiu Andon (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

În 14 aprilie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a câştigat faza de fond a procesului intentat de deputatul conservator Sergiu Andon după ce l-a declarat incompatibil pe acesta pe motiv că, parlamentar fiind, a fost avocat într-un proces de corupţie, dar decizia a fost contestată la instanţa supremă.

Curtea de Apel Bucureşti respinsese contestaţia formulată de Sergiu Andon faţă de hotărârea ANI prin care deputatul fusese declarat incompatibil.

În iunie 2009, sesizaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), inspectorii de integritate au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar întrucât a acordat, ca avocat, asistenţă juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupţie.

În cazul în care decizia ANI ar fi rămas definitivă, Andon risca să-şi piardă locul din Camera Deputaţilor.

În replică, Andon declara atunci, pentru MEDIAFAX, că ANI "se acoperă de ridicol" când menţionează posibilitatea eliberării sale din funcţia de deputat.

Procesul în care Andon contestă decizia ANI a început în iunie 2009 şi a fost suspendat din februarie 2010 şi până în iannuarie 2011, în urma unei excepţii de neconstituţionalitate formulată de parlamentarul conservator.

Conform legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici