Igaş: Aderarea la Schengen nu este un favor, România a investit mult în securizarea frontierelor

Ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat, vineri, că aderarea la Spaţiul Schengen nu este "un favor" făcut ţării noastre, ci "o responsabilitate pe care România şi-a asumat-o investind foarte mulţi bani în securizarea frontierelor", adăugând că Finlanda "s-a lămurit" că îndeplinim criteriile.

334 afișări
Imaginea articolului Igaş: Aderarea la Schengen nu este un favor, România a investit mult în securizarea frontierelor

Traian Igaş (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Traian Igaş a declarat, într-o conferinţă de presă, la Arad, că aderarea la Spaţiul Schengen este o decizie politică şi că mai există ţări care au rezerve.

"Se ştie că mai existau patru ţări cu rezerve: Finlanda, Germania, Franţa şi Olanda. Finlanda s-a lămurit că România îndeplineşte condiţiile, iar ministrul de Interne finlandez s-a deplasat astăzi (vineri - n.r.) la Helsinki pentru a susţine cauza României. La fel, Germania şi Franţa, aţi putut vedea, şi-au schimbat poziţia, ceea ce ne bucură, urmând ca şi Olanda să se pronunţe", a spus Igaş.

Igaş a afirmat că speră ca în 21-22 septembrie să le poată spune românilor că a fost îndeplinit obiectivul de aderare la Schengen, chiar dacă va fi vorba de o aderare în două etape.

"Aderarea la Spaţiul Schengen nu este un favor pe care să ni-l facă cineva, este o responsabilitate pe care România şi-a asumat-o investind foarte mulţi bani în securizarea frontierelor externe Uniunii Europene", a spus Igaş.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţinea că Olanda, unde există anumite rezerve politice, va examina cu exigenţă dosarul Schengen, atât stadiul tehnic de pregătire al României, dar şi cel al Bulgariei, în discuţie existând şi varianta aderării "în doi paşi".

În discuţie există şi varianta unei aderări în doi paşi, pe baza unei singure decizii şi a unui calendar cert, afirma ministrul Predoiu.

"În perioada imediat următoare, până la Consiliul European de toamnă, Parlamentul şi Guvernul olandez vor lua în discuţie poziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. A fost important să ne prezentăm încă o dată argumentele partenerilor olandezi, va fi la fel de important să continuăm progresiv şi accelerat acest efort pe toate canalele diplomatice. Olanda va examina cu exigenţă dosarul Schengen. Există anumite rezerve politice la nivelul Parlamentului olandez, care are un rol pregnant în conturarea politicilor guvernamentale. Inevitabil această analiză se va face în contextul eşichierului politic intern olandez şi al stadiului tehnic de pregătire, nu numai a României, ci şi a Bulgariei. În discuţie există şi varianta unei aderări în doi paşi, pe baza unei singure decizii şi a unui calendar cert. România doreşte o evaluare corectă şi o recunoaştere firească a evoluţiilor din domeniul Justiţiei", declara ministrul român al Justiţiei.

Ministrul Cătălin Predoiu a efectuat, în perioada 6 - 7 septembrie 2011, o vizită oficială la Haga, unde s-a întâlnit cu ministrul olandez pentru Afaceri Europene, Ben Knapen, cu ministrul olandez al Justiţiei, Ivo Opstelten, cu Ronald von Roeden, şeful grupului de consilieri ai premierului Mark Rutte, cu Van den Emster, preşedintele Consilului Judiciar, Johan Gert Pot, membru al Consiliului Judiciar şi Merel Berling, consilier pentru relaţii externe şi cooperare internaţională etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici