Igaş: Preşedintele cunoaşte problemele din MAI. 95% dintre cei disponibilizaţi erau din surse externe

Fostul ministru al Internelor Traian Igaş a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că preşedintele cunoaşte foarte bine problemele din interiorul MAI, pentru că este conducătorul CSAT, precizând că din cei aproximativ 10.000 de angajaţi disponibilizaţi în 2011, 95 la sută erau din surse externe.

Imaginea articolului Igaş: Preşedintele cunoaşte problemele din MAI. 95% dintre cei disponibilizaţi erau din surse externe

Traian Igas (Imagine: Mediafax foto)

Vicepreşedintele PDL Traian Igaş a spus că şeful statului are dreptate atunci când spune că s-au făcut excesiv angajări de personal din surse externe în Ministerul Administraţiei şi Internelor, adăugând că Traian Băsescu ştie foarte bine problemele din interiorul MAI pentru că el conduce de opt ani CSAT.

Igaş a precizat că angajările excesive care s-au făcut în MAI au legătură cu o hotărâre a CSAT de la nivelul anului 2007, când s-a cerut angajarea a 8.000 de oameni în structurile ministerului.

Fostul ministru de Interne a arătat că la acea vreme la conducerea MAI era Cristian David, care în loc să angajeze 8.000 de oameni, cum prevedea hotărârea CSAT, a angajat "peste 14.000 de persoane" în structurile ministerului.

"Cred că şi la acest aspect s-a referit preşedintele atunci când a făcut această declaraţie", a mai spus Traian Igaş.

El a precizat că, în urma evaluărilor care s-au făcut în 2011, s-a constatat că din cele aproximativ 10.000 de persoane verificate şi disponibilizate, 95 la sută proveneau din surse externe.

"Avem o radiografie clară şi completă", a precizat fostul ministru al Internelor.

Traian Igaş a mai spus că valul de angajări de la nivelul anului 2007 a survenit modificării legislaţiei privind eliminarea regimului obligatoriu de efectuare a stagiului militar pentru tineri, context în care s-au creat goluri în schemele de personal ce trebuiau refăcute.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, că în următoarea şedinţă a CSAT se va face o discuţie despre îndepărtarea din structurile Ministerului de Interne a "neaveniţilor" - poliţiştii "angajaţi fără selecţie în 2006-2007".

"Nu e vorba de salarii sau de schimbarea şefilor, ci de calitatea poliţistului de la bază. Angajarea fără selecţie în 2006-2007 a mii de poliţişti îşi arată răspunsul acum", a spus Băsescu.

El a adăugat că şi-ar fi dorit ca prin procesul de restructurare a MAI să fie scoşi acei poliţişti sau jandarmi "luaţi de pe stradă", fără a avea formarea necesară.

Întrebat despre cazul de la coaforul Perla şi implicaţiile sale pentru Poliţia Română, Băsescu a arătat că a discutat deja cu ministrul Administraţiei şi Internelor despre această problemă, iar o discuţie se va face şi în următoarea şedinţă a CSAT.

"Acele cursuri pe care le-au făcut pe genunchi, după care au primit pistolul în mână sunt prea puţin pentru formarea unui poliţist (...) Calitatea trebuie îmbunătăţită prin excluderea lor din corpul de ordine publică sau de poliţie", a spus şeful statului.

El a adăugat că nu este normal să fie ţinuţi în afara sistemului absolvenţii de la Academia de Poliţie şi şcolile de subofiţeri, "pentru care am plătit să fie calificaţi", iar angajaţi să fie cei care nu au trecut prin formarea necesară.

În 2011 au fost disponibilizaţi din MAI aproximativ 10.000 de angajaţi.

Traian Igaş declara, în septembrie 2011, că în anii 2007 şi 2008 în structurile MAI au fost angajate persoane pe "uşa laterală", fără a avea pregătirea necesară.

"În anii 2007 şi 2008 mulţi oameni au fost încadraţi în structurile MAI printr-o uşă laterală, chiar dacă nu aveau pregătirea necesară. Nu este o tragedie dacă nu sunt sută la sută pregătiţi şi vor să înveţe, dar nu vor. Sunt tineri protejaţi de unii şi de alţii", spunea atunci Igaş.

De asemenea, Traian Igaş afirma că aproximativ 30.000 de oameni din MAI au intrat "pe pile", iar în ultimii 13 ani au fost angajate 63.500 de persoane care nu au pregătire militară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici