Ilie Sârbu: Este inadmisibilă jignirea adusă Parlamentului de către preşedinte

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat vineri, referitor la afirmaţiile şefului statului legate de Senat, că acestea îl descalifică numai pe Traian Băsescu, susţinând că preşedintele a adus Parlamentului "grave prejudicii de credibilitate şi imagine, prin declaraţiile denigratoare".

239 afișări
Imaginea articolului Ilie Sârbu: Este inadmisibilă jignirea adusă Parlamentului de către preşedinte

Ilie Sârbu: Este inadmisibilă jignirea adusă Parlamentului de către preşedinte (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Este inadmisibilă jignirea adusă de şeful statului Parlamentului şi în mod special Senatului. Prin declaraţiile din 27 octombrie la TVR, preşedintele Traian Băsescu demonstrează indubitabil că este un pericol pentru democraţie. Preşedintele a adus Parlamentului grave prejudicii de credibilitate şi imagine, prin declaraţiile denigratoare şi presiunile asupra activităţii instituţiei.

Afirmaţia potrivit căreia «Senatul în ansamblul lui s-a compromis de la preşedinte de la senator. Să refuzi să adopţi legea privind mecansimul de promovare a magistraţilor de la ÎCCJ e descalificant» îl descalifică numai pe Traian Băsescu", a declarat Ilie Sârbu, potrivit unui comunicat de presă.

El precizează că, potrivit articolului 61, alineatul 1 din Constituţie, "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării".

"A submina autoritatea Parlamentului se adaugă şirului de încălcări grave ale Legii Fundamentale, alături de ingerinţa nepermisă în problemele executivului şi ale autorităţii judecătoreşti. A controla direct activitatea legislativă a Parlamentului prin presiuni asupra parlamentarilor în vederea susţinerii măsurilor ce afectează grav populaţia şi impunerea lor discreţionară, fără dialog, prin asumare guvernamentală, denotă încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat.

Atitudinea dictatorială, prin ignorarea totală a opoziţiei şi, mai mult, insultele şi jignirea adusă Senatului României contribuie la acutizarea tensiunilor dintre stat şi o societate din ce în ce mai supusă necazurilor", mai susţine liderul grupului parlamentar al PSD din Senat.

Potrivit acestuia, PSD "nu poate tolera aceste depăşiri ale responsabilităţii şefului statului" şi va lua atitudinea ce se impune atât la nivelul propriului partid, cât şi în cadrul USL.

Senatul s-a compromis, de la preşedinte până la ultimul senator, în cazul legii care reglementa numirea judecătorilor ÎCCJ, a declarat joi, la TVR, preşedintele Traian Băsescu.

Întrebat ce răspuns a primit la scrisoarea adresată Parlamentului pentru adoptarea legilor privind asistenţa socială şi numirile la ÎCCJ, Băsescu a răspuns: "Răspunsul a fost că nu au reuşit să aibă cvorum, sau că s-a dat pauză şi după pauză au plecat toţi. Aceasta e reacţia Parlamentului la modernizare. Şi atunci nu au de ce să se supere dacă legislaţia cu privire la selectarea magistraţilor pentru ÎCCJ va fi adoptată prin asumarea răspunderii, dacă legea privind modernizarea asistenţei sociale va fi adoptată prin asumarea răspunderii".

El a mai spus că Senatul va adopta tacit Legea asistenţei sociale, dar actul va intra în Camera Deputaţilor, "unde nu ştii ce se întâmplă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici