Iliescu a criticat promovarea în partid pe criterii clientelare şi în funcţie de bani

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a criticat, sâmbătă, la Congresul extraordinar al partidului, promovarea, în ultimii ani, în funcţii de conducere, pe criterii clientelare, de apartenenţă la grupuri de interese şi în funcţie de avere.

31 afișări
Imaginea articolului Iliescu a criticat promovarea în partid pe criterii clientelare şi în funcţie de bani

Iliescu a criticat promovarea în partid pe criterii clientelare şi în funcţie de bani (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Iliescu a acuzat faptul că actualul congres s-a concentrat doar pe alegerea structurii de conducere, fără analiza cauzelor care au dus la eşecul la alegerile prezidenţiale şi parlamentare.

El a afirmat că, pentru a putea reveni la guvernare, PSD ar trebui să îşi vindece "câteva maladii" care au afectat activitatea partidului şi influenţa în rândul electoratului.

Iliescu a vorbit de "slăbirea fibrei competitive şi a credibilităţii" partidului şi a acuzat unii lideri ai partidului, fără a da nume, că "fac concesii păguboase" şi abandonează principiile social-democrate.

El a spus că în ultimii ani s-a manifestat în partid "tendinţa de promovare a unor oameni cu bani". Iliescu a menţionat că nu promovarea în funcţie de resursele financiare este o problemă în sine, ci faptul că asta a devenit un obicei, o manieră "predilectă a celor cu bani şi a "protejaţilor" acestora.

"Obsesia unora de parvenire cu orice chip, pe orice căi, îşi pune amprenta asupra comportamentului în partid. Au intrat în partid tot felul de arivişti, atraşi în partid nu de crezul lor social-democrat, ci pentru a beneficia de avantajul de a fi membri de partid, ei fiind primii care au dezertat şi vor dezerta atunci când carnetul de membru nu le mai aduce niciun avantaj", a spus el.

Preşedintele de onoare al PSD a acuzat, în aplauzele sălii, şi "manelizarea şi grobianismul" care au fost încurajate în partid.

De asemenea, Iliescu a criticat modul în care s-au luat unele decizii politice, el făcând aluzie la unele întâlniri informale ale unei părţi a liderilor partidului.

Iliescu a apreciat că astfel de decizii au fost luate netransparent şi cu încălcarea prevederilor statutare.

Vicepreşedinţii partidului nu ar trebui să fie şi preşedinţi de organizaţii locale

"Nu este nevoie ca la vicepreşedinţi să candideze preşedinţii organizaţiilor judeţene. Preşedinţii de organizaţii sunt veriga de partid. Ce mai dă calitatea de vicepreşedinte preşedinţilor de organizaţii. O să ne trezim că dintre vicepreşedinţi nu o să-i avem pe cei 7-8 care să coordoneze departamentele de bază ale partidului", a afirmat Iliescu.

El a mai spus că preşedinţii de organizaţii pot să participe, prin rotaţie, la şedinţele Biroului Permanent Naţional.

Iliescu a mai spus că există un pericol în faptul că PSD nu are reprezentante femei în conducere, arătând că din opt vicepreşedinţi el ar fi optat pentru patru femei şi patru bărbaţi.

Ion Iliescu le-a mai spus delegaţilor la Congres că PSD trebuie să ducă o luptă pentru păstrarea poziţiilor pe care le are. "Este o bătălie mare. PSD trebuie să fie prezent, a cam lipsit şi din Parlament şi din bătăliile mari", a afirmat Iliescu.

El a mai spus şi că în partid a slăbit "fibra" şi viaţa dinamică din organizaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici