Iliescu: Băsescu are o viziune caricaturală despre politică, ce aminteşte de dictatorii interbelici

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, susţine, că din intervenţia preşedintelui Traian Băsescu la B1TV "s-a putut vedea clar viziunea simplistă, caricaturală a şefului statului despre viaţa politică, care aminteşte de modul de abordare al tuturor dictatorilor din perioada interbelică.

5 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Băsescu are o viziune caricaturală despre politică, ce aminteşte de dictatorii interbelici

Iliescu: Băsescu are o viziune caricaturală despre politică, ce aminteşte de dictatorii interbelici

Ion Iliescu afirmă, într-un interviu publicat de "Jurnalul Naţional" în ediţia de vineri, că preşedintele României nu înţelege miza alegerilor europarlamentare şi doreşte să le bruieze prin suprapunerea referendumului, ceea ce "nu mai miră pe nimeni".

"Amatorismul său în materie de politică externă a devenit periculos pentru interesele ţării. Partidele şi opinia publică ar trebui însă să reflecteze cu răspundere la consecinţele acestei manevre a şefului statului, total lipsită de onestitate", adaugă Iliescu.

Fostul şef al statului precizează că "boicotul" referendumului evocat de el era unul "simbolic, un îndemn la judecarea raţională a utilităţii unui gest exclusiv electoral şi a consecinţelor".

"Nu poţi să vii şi să spui senin: «Dacă referendumul nu este validat, voi impune repetarea lui!». Şi ce vom face dacă şi următorul referendum va fi invalidat? Îi aducem pe români cu arcanul la urne? Ei nu mai au dreptul la o opinie contrară preşedintelui României? De fapt, observ că dintr-o problemă tehnică, până la urmă, modul de vot devine o problemă de fond a democraţiei, în care preşedintele României doreşte să anuleze principiul separaţiei puterilor în stat şi să transfere procesul de legiferare în stradă", mai declară Ion Iliescu.

El susţine, de asemenea, că "din intervenţia domnului Traian Băsescu la postul B1TV s-a putut vedea clar viziunea simplistă, caricaturală a şefului statului despre viaţa politică, care aminteşte de modul de abordare al tuturor dictatorilor din perioada interbelică". "Ca şi domnia sa, aceştia doreau să «înnoiască societatea», să «reformeze clasa politică putredă», să «formeze omul nou», cu mijloace totalitare. În acest spirit îşi imaginează domnul Băsescu «misiunea sa istorică»", consideră preşedintele de onoare al PSD.

Iliescu susţine că referendumul convocat de preşedintele Băsescu este de natură să deturneze atenţia electoratului de la momentul esenţial al alegerilor europarlamentare şi, probabil, nu va avea efectul scontat, de a aduce mai multă lume la vot. "Sigur că unii dintre români vor da glas frustrărilor lor şi vor dori să-i pedepsească pe politicieni, votând la referendum. Dar nu putem transfera acest mod resentimentar de vot asupra alegerilor europene, care se referă la un demers, în primul rând constructiv", mai declară el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici