Iliescu: Băsescu şi-a făcut un obicei penibil din a-i ataca pe foştii şefi de stat ai României

Fostul preşedinte Ion Iliescu se declară surprins, într-o postare pe blogul său, de "violenţa atacului verbal al preşedintelui Traian Băsescu împotriva Regelui Mihai", el apreciind că preşedintele şi-a făcut "un obicei penibil" din a-i ataca pe foştii şefi de stat ai României.

320 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Băsescu şi-a făcut un obicei penibil din a-i ataca pe foştii şefi de stat ai României

Iliescu: Băsescu şi-a făcut un obicei penibil din a-i ataca pe foştii şefi de stat ai României (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Am rămas surprins de violenţa atacului verbal al preşedintelui Traian Băsescu împotriva Regelui Mihai, atac de nimic justificat. Acest atac dovedeşte o crasă necunoaştere a realităţilor istorice, şi adaugă un nou factor de tensiuni interne, într-un moment extrem de delicat pentru România", consideră Iliescu.

Fostul preşedinte apreciază că Traian Băsescu şi-a făcut un "obicei penibil" din a-i ataca pe foştii şefi de stat ai României, pe care îi tratează "cu un dispreţ nedemn de poziţia pe care o ocupă în stat". Iliescu apreciază că acest comportament este excesiv până şi pentru un preşedinte care se declară jucător, reprezentând "expresia incompetenţei şi iresponsabilităţii".

"Da, mi s-a reproşat, şi mi-am reproşat, atitudinea pe care am avut-o faţă de Regele Mihai imediat după decembrie 1989. Contextul era altul, şi nu putem nega, nici eu, nici Regele Mihai, că sfătuitorii noştri mai mult au turnat gaz peste foc, în momente delicate. Am exprimat aceste lucruri Regelui Mihai, şi am făcut tot ce a depins de mine pentru a îndrepta acele erori", mai scrie Iliescu.

Fostul preşedinte menţionează că Regele Mihai şi familia regală şi-au asumat o serie de responsabilităţi în procesul de integrare europeană şi euro-atlantică şi au avut o contribuţie care trebuie apreciată.

Iliescu mai scrie în postarea de pe blogul său, referitor la cel de-Al Doilea Război Mondial, că, desprinzându-se de Puterile Axei, România a reuşit să evite transformarea teritoriului său naţional în teatru de război. "Violenţa şi ferocitatea cu care s-au purtat luptele în cel de-Al Doilea Război Mondial ne fac să credem că o mare parte a României ar fi devenit un uriaş câmp de ruine, că sute de mii de civili ar fi fost victime în plus ale confruntărilor armate", notează Iliescu, apreciind totodată că "venirea la putere a generalului Antonescu, în septembrie 1940, a fost produsul unor eşecuri politico-militare, în plan intern şi extern, imputabile atât slăbiciunilor clasei politice şi fragilităţii democraţiei româneşti, cât şi neputinţei comunităţii internaţionale de a se opune revizionismului, militarismului şi agresivităţii unor puteri totalitare din Europa şi din Asia".

"Decizia curajoasă de la 23 august 1944, de arestare a mareşalului Antonescu şi de întoarcere a armelor împotriva Axei, alături de Naţiunile Unite, s-a impus ca urmare a agravării situaţiei de pe front, unde Armata Roşie declanşase o amplă ofensivă pe direcţia Iaşi-Chişinău. Aceasta a fost singura decizie posibilă, în condiţiile date, pentru a asigura supravieţuirea Armatei Române şi continuitatea statului român. În înfăptuirea actului de la 23 august, un rol decisiv i-a revenit Majestăţii Sale, Regele Mihai - a cărui prezenţă o salutăm cu gratitudine - sprijinit în acţiunea sa de cele patru partide care la 20 iunie 1944 formaseră Blocul Naţional Democrat şi de conducerea armatei", adaugă fostul preşedinte.

Iliescu menţionează că "cei care văd în actul de demnitate naţională de la 23 august 1944 începutul «comunizării» României interpretează incorect şi abuziv faptele", adăugând că "politica «sferelor de influenţă» a făcut ca România să fie, alături de alte ţări central-europene, victima unui experiment politic tragic, care ne-a scos timp de peste patru decenii din cursul firesc al dezvoltării istorice".

Ion Iliescu mai spune că, faptul că 23 august 1944 rămâne un eveniment controversat se datorează şi modului deformat în care a fost prezentat în perioada comunistă. El consideră că revine istoricilor datoria să analizeze faptele cu instrumentele omului de ştiinţă şi să elucideze controversele.

"Preşedintele Traian Băsescu a început să atace cu violenţă tot ceea ce am construit cu mare greutate în anii din urmă: reconcilierea naţională, asumarea trecutului, reconcilierea româno-maghiară, pacea socială, statul de drept, stabilitatea internă. Acest elan destructiv este pus în slujba unui singur ţel: exercitarea arbitrară şi autoritară a puterii, pentru atingerea unor obiective care nu au nimic în comun cu interesul naţional", a mai scris fostul preşedinte pe blogul personal.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de trădare", el adăugând totodată că relaţia sa de apropiere cu prinţul Paul a fost un gest pentru a proba că nu are nimic cu Casa Regală.

"Tot continuăm să considerăm că abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Băsescu.

"Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu - n.r.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?", a comentat Băsescu.

Întrebat dacă nu i s-a reproşat în întâlnirile cu Regele Mihai apropierea faţă de prinţul Paul, preşedintele a spus că relaţia cu acesta a fost pentru a proba faptul că nu are probleme în ceea ce priveşte Casa Regală. "Eu am făcut un gest să probez că nu am nimic cu Casa Regală, pentru că Paul e parte a Casei Regale", a spus preşedintele.

Declaraţiile sale au fost criticate atât de către lideri politici, cât şi de către reprezentanţi ai mediului academic, ai societăţii civile şi ai presei.

Preşedintele Traian Băsescu a refuzat, vineri, să facă vreo clarificare faţă de declaraţia sa referitoare la Regele Mihai, spunându-i unui jurnalist care a insistat cu întrebările pe subiect că "tocmai la Bruxelles" nu poate "dormi" de clarificări.

Întrebat, în conferinţa de presă susţinută la Bruxelles după lucrările Consiliului European, despre reacţia unor lideri din România referitoare la declaraţiile sale cu privire la Regele Mihai, Traian Băsescu a răspuns: "Sunt o problemă internă. Dacă aveţi întrebări în legătură cu Consiliul...".

"Voiam să aduceţi câteva clarificări", a insistat jurnalistul.

"Tocmai la Bruxelles v-aţi gândit că nu puteţi dormi de clarificări?", a replicat şeful statului şi a încheiat conferinţa de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici