Iliescu: Congresul PSD se face în baza actualului Statut, care nu prevede vot pe echipe

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, că Congresul din 20 februarie se va face în baza actualului Statut al partidului, care nu prevede votul pe echipe, dorit de actualul lider Mircea Geoană şi de cei care îl susţin pentru un nou mandat la şefia partidului.

19 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Congresul PSD se face în baza actualului Statut, care nu prevede vot pe echipe

Iliescu: Congresul PSD se face în baza actualului Statut, care nu prevede vot pe echipe (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"În Congres nu se poate intra decât cu Statutul existent. Nu avem ce discuta, nu putem intra în Congres decât cu Statutul existent, care stabileşte nişte principii. Noi pe baza acestor principii putem lucra, nu putem veni cu altceva", a spus Iliescu.

El a arătat că ideea de echipă nu este inclusă în actualul Statut şi este de discutat dacă această idee, în condiţiile în care va fi aprobată, va avea efecte asupra acestui Congres sau asupra Congreselor viitoare.

"Această idee - de echipă - modifică Statutul şi ar trebui subordonată Congresului. E de discutat dacă o asemenea decizie poate să aibă urmări directe asupra acestui Congers şi a alegerilor din acest Congres. Dacă ar prevala o asemenea idee, ea ar putea să fie introdusă în Statutul pe care îl adoptă noul Congres pentru Congresele viitoare", a precizat Iliescu.

El a arătat că este împotriva ideii de vot pe liste sau pe echipe, întrucât aceasta ar conduce la scindarea partidului. Iliescu s-a declarat şi împotriva alegerii în Congres a vicepreşedinţilor, el optând pentru alegerea acestora de către Consiliul Naţional.

Iliescu a arătat că social-democraţii care propun votul pe echipe, cum ar fi Geoană şi susţinătorii acestei idei, nu au prea multă experienţă politică.

"Vot pe echipe, dar ce e aia echipă? Noţiunea de echipă, eu am mai explicat ... oamenii nu prea au multă experienţă politică - cei care vin cu asemenea chestiuni. Avem experienţa proprie din FSN, precum şi cea a Partidului Socialist Francez", a spus Iliescu.

Ion Iliescu a spus că Geoană cunoaşte poziţia sa în această privinţă, întrucât a expus-o şi luni, la BPN, şi la Comitetul Executiv.

Întrebat ce părere are de faptul că Mircea Geoană insistă pentru ideea de vot pe echipe şi că 90% echipa Geoană e făcută, Iliescu a precizat: "Geoană îşi asumă o asemenea chestiune, îl priveşte. O să vedem discuţiile din CExN şi la Congres. Nu am ce să comentez".

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că preferă ca Statutul partidului să fie modificat astfel încât Congresul să aleagă o echipă omogenă, desemnând integral Biroul Permanent Naţional al formaţiunii.

"Preferinţa mea: o echipă omogenă şi un BPN ales integral de către Congres, care să nu depăşească numărul actual de membri, de 30. Această soluţie ar asigura coerenţa echipei, solidaritatea, angajarea răspunderii după ce se consumă un ciclu de alegeri la nivel naţional, în 2012", a spus Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici