Iliescu, nemulţumit de folosirea termenului de "stenogramă" în cazul Voicu

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a precizat, luni, că termenul "stenogramă" este folosit impropriu în cazul senatorului Cătălin Voicu, el dând chiar definiţia exactă a acestuia şi subliniind că, în cazul menţionat, este vorba de interceptări şi înregistrări făcute după modelul Securităţii.

21 afișări
Imaginea articolului Iliescu, nemulţumit de folosirea termenului de "stenogramă" în cazul Voicu

Iliescu, nemulţumit de folosirea termenului de "stenogramă" în cazul Voicu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Măi, voi folosiţi un cuvânt (stenogramă, n.r.) impropriu. Astea nu sunt stenograme. Ştiţi ce e o stenogramă? Este un text scris, care se redactează de o ste-no-gra-fă, care înregistrează o convorbire oficială între doi oameni. Astea nu sunt stenograme, sunt nişte interceptări, nişte înregistrări cum făcea Securitatea pe vremuri, când băga microfoane la masă, la restaurant", a precizat Iliescu, răspunzând unei întrebări legate de noile stenograme apărute, legate de cazul Voicu.

Iliescu, despre înregistrări: O "porcărie securistică"

"Asta e prima porcărie pe care nimeni nu o semnalează şi datoria voastră (a presei - n.r.) asta ar fi în primul rând: de ce se mai practică această porcărie securistică şi în zilele noastre? Cine o face, cine o comandă, cine o foloseşte. În al doilea rând, eu nu ştiu cum o să se finalizeze treaba asta şi nu ştiu ce valoare juridică au aceste chestiuni care apar. Dar totul e scandalul mediatizat, ca să lanseze tot felul de diversiuni pe această temă", a spus Iliescu, referindu-se la stenogramele apărute în presă în cazul senatorului Cătălin Voicu.

Ion Iliescu a susţinut că tot o diversiune a fost şi lansarea ideii că Voicu ar fi fost consilier prezidenţial în timpul mandatului său.

"Erau şase consilieri prezidenţiali cu grad de ministru. Erau vreo 10-12 consilieri de stat. El nu era în această categorie, nu era salariat al Administraţiei Prezidenţiale, ci pe lângă secretariatul CSAT funcţiona un grup de oameni detaşaţi de la instituţiile respective, de la Armată, de la Interne, SRI, SIE, STS şi SPP. Asta a fost calitatea lui", a spus Iliescu.

El a susţinut că nu l-a cunoscut pe Voicu înainte de anul 2004.

"De aceea, eu nici nu l-am cunoscut înainte de 2004. Nu l-am văzut la faţă pe acest om. E o diversiune asemenea chestiune folosită pentru a sustrage atenţia de la problemele reale", a adăugat Iliescu.

El a precizat că nu le dă sfaturi parlamentarilor în ceea ce pirveşte votul în cazul solicitării DNA de arestare preventivă a lui Voicu.

"Suntem inundaţi de tot felul de asemenea diversiuni pentru a crea teme care să sustragă atenţia. Presa e ocupată acum de această chestiune: înregistrările sau stenogramele, cum spuneaţi voi. De ce trebuie aşa ceva? În loc Justiţia să cerceteze, să trimită un document ca lumea în instanţă, instanţa se pronunţă şi, gata, s-a încheiat povestea. Dar e selectivă treaba asta. Nu la toate cazurile se procedează la fel. N-aţi văzut în alte chestiuni aflate în cercetare să fie vehiculate asemenea chestiuni", a adăugat Iliescu.

El a arătat că nu ştie cine se află în spatele acestei diversiuni.

"Nu ştiu, nu mă interesează. Indiferent cine e, procedează de o manieră incorectă, nedemocratică, cu diversiuni", a mai spus Iliescu.

El a arătat că, din ce rezultă din interceptări, reiese că Voicu ar fi un "palavragiu".

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, pentru Gândul, că

interceptările telefonice făcute publice de presă arată că senatorul Cătălin Voicu este "lăudăros şi guraliv"

şi a negat că acesta ar fi fost consilier prezidenţial, menţionând că era detaşat pe lângă Secretariatul CSAT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici