Iliescu: PSD nu are ce să-i reproşeze lui Rus

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat luni că social-democraţii nu au ce să-i reproşeze ministrului demisionar al Internelor, Ioan Rus, el arătând că Rus nu a greşit declarând public faptul că există 18 milioane de votanţi, deşi a subliniat că, în opinia sa, cifra este inexactă.

225 afișări
Imaginea articolului Iliescu: PSD nu are ce să-i reproşeze lui Rus

Ion Iliescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Întrebat dacă există motive de reproş pentru Ioan Rus din partea PSD, Iliescu a răspuns: "Nu. E un fapt dat - această instabilitate reflectată în statistici, care e speculată de o manieră necinstită. Opt milioane şi jumătate de votanţi sunt un fapt dat, dar la ce îl raportezi? Cu ce a greşit Rus că s-a apucat să declare public 18 milioane bazin electoral, ceea ce e inexact. Dacă luăm situaţia că aveam 22 de milioane, s-au pierdut în 20 de ani între un milion şi două milioane, două milioane sunt plecaţi, plus patru milioane cei până în 18 ani, nu rezultă mai mult de 15 milioane de votanţi populaţia stabilă în ţară", a spus Iliescu.

El a admis că trebuia ca cifrele referitoare la persoanele înscrise pe listele electorale să fie lămurite şi a subliniat că acest lucru se va face acum. "Acuma trebuie să o facem (...) pentru că factorii locali nu sunt interesaţi să opereze asemenea chestiuni (...) pentru că sunt interese divergente", a spus Iliescu.

El a opinat că, în contextul unei mobilităţi relativ mari a populaţiei, administraţia din România trebuie să verifice anual situaţia populaţiei stabile, respectiv a votanţilor. "În aceste condiţiuni trebuie să stabilim prin lege, cu verificare anuală, toţi cei care pleacă - asta înseamnă că nu mai plătesc dări la structurile locale, la finanţe, nu i se ridică dreptul civil, dacă vrea să voteze, dar când votează, votează pe liste separate. Deci anual administraţia trebuie să facă această verificare şi să scoată din situaţia populaţiei stabile votanţii şi să-i treacă „plecat”, „semn de întrebare”, „ce-i cu el”, şi când vine i se acordă dreptul să voteze", a spus Iliescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici