Iliescu: Respingerea candidaturii Noricăi Nicolai pentru MJ e nefirească

Fostul şef al statului Ion Iliescu apreciază, într-un interviu publicat pe blogul său, că decizia preşedintelui Băsescu de a respinge nominalizarea Noricăi Nicolai pentru funcţia de ministru al Justiţiei este "nefirească" şi critică atmosfera de neîncredere dintre şeful statului şi premier.

1 afișare
Imaginea articolului Iliescu: Respingerea candidaturii Noricăi Nicolai pentru MJ e nefirească

Iliescu: Respingerea candidaturii Noricăi Nicolai pentru MJ e nefirească

"Hotărârea preşedintelui Băsescu privind respingerea candidaturii doamnei Norica Nicolai pentru funcţia de ministru al Justiţiei, făcută de premier, pe baza deciziei luate de partidul de guvernământ, este nefirească", afirmă Iliescu.

El menţionează că, în condiţii normale, în situaţii de remaniere există consultări între preşedinte, care trebuie să aprobe acest act şi cel care poartă răspunderea Guvernului, respectiv partidul aflat la guvernare.

"Dar aşa ceva se face pe baza unor consultări normale, cu preocupări dintr-o parte sau alta despre cum anume să se găsească o soluţie. Acest schimb de scrisori, această atmosferă de neîncredere, de suspiciune, alimentate prin săgeţile transmise reciproc nu sunt benefice nici pentru unii, nici pentru alţii şi în orice caz sunt expresia unor raporturi încordate între cele două instituţii de bază, preşedintele, care este şeful statului şi Guvern, respectiv primul-ministru", adaugă fostul şef al statului.

El arată că, la început de an, se vorbeşte despre perpetuarea unor raporturi încordate care au caracterizat aceşti trei ani de când se află la guvernare coaliţia care s-a spart acum trei luni.

"Început de prost augur al acestui an care şi aşa va fi marcat de predominanţa confruntărilor electorale care domină 2008, alegerile locale şi parlamentare. Dintr-o asemenea stare de spirit nu are de pierdut decât imaginea ţării şi credibilitatea ei în faţa partenerilor externi", mai afirmă preşedintele de onoare al PSD.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, marţi, premierului Călin Popescu Tăriceanu, într-o scrisoare, să renunţe la propunerea de numire a Noricăi Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei, deoarece percepţia publică negativă asupra faptelor acesteia nu duce la creşterea încrederii în justiţie.

Miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare de răspuns în care susţine că şeful statului nu poate cere o altă persoană pentru funcţia de ministru din simplul motiv că nutreşte "o antipatie politică şi personală" faţă de cea nominalizată şi respinge cererea de a prezenta o altă propunere.

Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat miercuri o nouă scrisoare premierului Călin Popescu Tăriceanu, în care îl invită, joi, la ora 18.30, la o discuţie pe tema nominalizării ministrului Justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici