Iliescu: România nu trebuie să mai ignore relaţia bilaterală cu Rusia, gazul e un instrument politic

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a declarat, miercuri, că relaţia politică dintre România şi Rusia este foarte importantă şi nu poate fi ignorată, el argumentând pentru o implicare a autorităţilor române şi precizând că Traian Băsescu l-a contactat, de dimineaţă, pe Vladimir Putin.

32 afișări
Imaginea articolului Iliescu: România nu trebuie să mai ignore relaţia bilaterală cu Rusia, gazul e un instrument politic

Iliescu: România nu trebuie să mai ignore relaţia bilaterală cu Rusia, gazul e un instrument politic (Imagine: Mediafax Foto)

Întrebat dacă ar trebui să se implice politic autorităţile româneşti în gestionarea crizei provocate de sistarea gazului de către Rusia, la nivel de preşedinte, Iliescu a precizat: "Sigur că da, pentru că acolo cine comandă? Putin! Deci relaţia politică e importantă, nu poate fi ignorată. Văd că Traian Băsescu i-a şi dat un telefon lui Putin, dimineaţă".

Iliescu a arătat că nu cunoaşte rezultatul convorbirii dintre Băsescu şi Putin, el precizând, în glumă, că "nu a fost pe fir".

Fostul preşedinte al României a mai arătat că, în ceea ce priveşte atitudinea Rusiei, trebuie căutate toate căile, şi bilaterale şi multilaterale, la nivelul UE, deşi interesele sunt divergente în cadrul UE.

"Noi nu trebuie să mai ignorăm relaţia bilaterală, directă, cu Rusia, pentru a aborda aceste chestiuni. Dar sunt interese mai mari ale Rusiei, inclusiv această relaţie cu Ucraina", a spus Iliescu.

El a apreciat că gazul reprezintă "un instrument de acţiune politică" şi a arătat că România are avantajul că are producţie proprie de gaz, faţă de bulgari, care sunt descoperiţi din acest punct de vedere.

Livrările de gaze ruseşti către România au fost sistate în totalitate, după ce furnizarea a fost întreruptă în jurul orei 09:00 şi la staţia de la Medieşul Aurit (judeţul Satul Mare), iar conducerea Ministerului Economiei se va întâlni cu producătorii şi distribuitorii pentru a analiza situaţia.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat, miercuri, că a luat decizia de a instaura starea de urgenţă, în urma sistării livrărilor de gaze ruseşti către România.

Citeşte şi:

Livrările de gaze ruseşti spre România, sistate în totalitate

Vladimir Putin a discutat cu Traian Băsescu despre problema gazelor

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici