Iliescu: Şi Geoană şi Dragnea au dreptate în cazul Oprea

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că atât liderul partidului Mircea Geoană, cât şi Liviu Dragnea au dreptate în cazul numirilor făcute de Gabriel Oprea şi că luni BPN trebuie să discute pentru a se reveni la respectarea regulilor interne.

19 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Şi Geoană şi Dragnea au dreptate în cazul Oprea

Iliescu: Şi Geoană şi Dragnea au dreptate în cazul Oprea (Imagine: Mediafax Foto)

BPN va discuta, luni, despre reintrarea în respectarea regulilor interne de partid în ceea ce priveşte propunerile pentru diverse funcţii în Guvern şi sprijinul politic al partidului, a declarat liderul social-democrat, referindu-se la cazul Oprea.

Iliescu a afirmat că, în opinia sa, atât liderul PSD, Mircea Geoană, care a acuzat faptul că ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a făcut numirile de secretari de stat fără consultarea BPN, cât şi vicepreşedintele Liviu Dragnea, care a apreciat că prim-ministrul Emil Boc "a greşit" semnând numirile respective, deşi nu aveau girul lui Mircea Geoană, au dreptate.

Ion Iliescu a spus că, pe de o parte, protocolul încheiat între PDL şi PSD stabileşte o procedură de numire şi comunicare în ceea ce priveşte numirile în funcţii, procedură care, se pare, nu a fost respectată, iar, pe de altă parte, propunerile avansate de PSD se fac după consultarea conducerii partidului, pentru ca persoanele vizate să aibă sprijinul politic al partidului, regulă care nu ar fi fost respectată de ministrul Oprea.

"Dacă (Gabriel Oprea – n.r.) nu a respectat această regulă internă în ceea ce priveşte numirile, şi din ce spune domnul Mircea Geoană reiese că nu a respectat-o, atunci va trebui să discutăm, să reintrăm în respectarea acestei reguli interne", a adăugat preşedintele de onoare al PSD.

Iliescu a evitat să se pronunţe asupra eventualelor măsuri care ar putea fi luate, luni, de BPN, fie în ceea ce îl priveşte pe ministrul Gabriel Oprea, fie în ceea ce priveşte secretarii de stat propuşi la MAI de Oprea şi numiţi de premierul Emil Boc.

El a precizat că, orice decizie ar lua conducerea PSD, va trebui respectată regula potrivit căreia orice propuneri în funcţiile publice trebuie să aibă în spate un sprijin politic.

"Sigur, este obligaţia miniştrilor să îşi asigure aparatul propriu, dar ei sunt obligaţi şi să respecte regulile de partid şi să facă numirile numai cu acordul şi cu sprijinul politic al partidului, pentru ca persoanele în cauză, pe de o parte, să aibă o susţinere politică atunci când se ajunge la decizii controversate, aşa cum a fost şi cu cele două ordonanţe ale guvernului, iar pe de altă parte, să respecte deciziile pe care le ia partidul în anumite probleme", a afirmat Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a mai spus că, în ceea ce priveşte funcţionarea practică a protocolului de guvernare încheiat între PSD şi PDL, "lucrurile sunt la început".

"Nu este o relaţie simplă între partid şi guvern nici atunci când există un singur partid la guvernare, darmite acum, când sunt două. Lucrurile sunt la început. Va trebui să discutăm, să se pună la punct mecanismele de comunicare, o să învăţăm cu toţii", a mai afirmat Iliescu.

Articolul 18, alineatul 3 din Protocolul PDL-PSD prevede că "numirile în funcţie la nivel guvernamental se fac numai în baza propunerilor forurilor competente statutare ale celor două părţi, avându-se în vedere metoda de repartizare convenită".

Citeşte şi:

Geoană: Oprea a acţionat unilateral la numirea lui Ardelean, BPN va lua măsuri disciplinar

Oprea: Profesionalismul lui Virgil Ardelean nu a fost pus niciodată la îndoială

Dragnea: Boc a greşit acceptând propunerile lui Oprea

Rus: Ardelean este competent şi competitiv

Ponta: Susţin în totalitate deciziile de până acum ale colegilor PSD din Guvern

Boc a semnat decizia pentru numirea lui Ardelean la conducerea DGIPI

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici