Ilieşiu: Cer ANI reevaluarea integrităţii mele, am respectat Statutul deputaţilor şi al senatorilor

Senatorul Sorin Ilieşiu solicită ANI "reevaluarea integrităţii" sale, întrucât a respectat "întru totul Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi termenele prevăzute", precizând că a demisionat la timp din funcţia de administrator al unei societăţi.

116 afișări
Imaginea articolului Ilieşiu: Cer ANI reevaluarea integrităţii mele, am respectat Statutul deputaţilor şi al senatorilor

Ilieşiu: Cer ANI reevaluarea integrităţii mele, am respectat Statutul deputaţilor şi al senatorilor (Imagine: Cristian Radu Nema/Mediafax Foto)

Senatorul independent Sorin Ilieșiu afirmă, într-un comunicat de presă transmis vineri, că a respectat legislaţia în vigoare şi a ieşit din starea de incompatibilitate în termenele prevăzute de Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Acesta se adresează preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, cerându-i "reevaluarea" situaţiei.

"Având în vedere că am respectat întru totul Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, precum şi termenele prevăzute de această lege, vă solicit să dispuneţi reevaluarea integrităţii mele, în contextul în care instituţia pe care o prezidaţi m-a inclus pe lista celor 32 de parlamentari consideraţi «incompatibili». Anexez în acest scop copiile documentelor care atestă corectitudinea mea, documente înregistrate la Biroul Permanent al Senatului. Menţionez că aceste copii sunt autentificate de Secretariatul general al Senatului din cadrul Parlamentului României", scrie Ilieşiu în comunicatul la care a anexat o copie după demisia din funcţia de administrator al SC Video Dialog SRL, datată 25 ianuarie 2013.

Ilieşiu explică apoi paşii pe care i-a urmat după alegerea sa în funcţia de senator pentru a ieşi din starea de incompatibilitate, precizând că tot demersul s-a desfăşurat în termenele prezăzute de Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

"La data de 19 decembrie 2012, am depus jurământul şi am fost validat ca senator. În 27 decembrie 2012, cu cinci zile înainte de termen, am făcut notificarea prevăzută de lege către Biroul Permanent al Senatului. Înainte să expire termenul de 30 de zile, respectiv la 25 ianuarie 2013, am înregistrat la Biroul Permanent al Senatului demisia mea din calitatea de administrator al SC Video Dialog SRL", mai scrie Ilieşiu în comunicat.

Acesta afirmă că în 14 februarie 2014 s-a prezentat la sediul ANI şi a pus la dispoziţia inspectorului de integritate Ionuţ Pîndaru documentele care atestă respectarea legii şi ieşirea din starea de incompatibilitate.

"Din discuţia avută cu domnul inspector am înţeles că situaţia s-a lămurit odată ce am adus respectivele documente, în sensul că am adus dovada că am demisionat din calitatea de administrator la SC Video Dialog SRL în termenul legal, adică 25 ianuarie 2013. Precizez că am făcut toate demersurile necesare pentru înlăturarea stării de incompatibilitate, aşa cum mi s-a spus, întocmai şi la timp, de către persoane din staful tehnic al grupului parlamentar PNL de la Senat din care făceam parte. De la câştigarea alegerilor din 10 decembrie 2012 ca senator de Sibiu, nu am semnat niciun act în calitate de administrator al SC Video Dialog SRL şi nu am ridicat bani din conturile acestei societăţi", mai scrie Ilieşiu.

În finalul documentului, senatorul afirmă că în urmă cu zece ani a fost "unul dintre reprezentanţii societăţii civile care au militat public pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate şi pentru evaluarea corectă a integrităţii fiecărui demnitar al României" şi îşi exprimă "încrederea că acest lucru este posibil".

ANI a constatat că 22 de deputaţi şi zece senatori, printre care Petre Roman şi Sorin Ilieşiu, au fost în incompatibilitate pentru că au deţinut şi alte funcţii, iar unii dintre aceştia sunt suspectaţi şi de fals în declaraţiile de interese, în aceste cazuri fiind sesizat Parchetul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici