Inspecţia Judiciară: Declaraţiile preşedintelui referitoare la Adrian Năstase nu au afectat independenţa justiţiei

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la Adrian Năstase, făcute în 6 ianuarie, înainte ca fostul premier să fie condamnat în dosarul "Zambaccian", nu au afectat independenţa justiţiei, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, care va fi prezentat joi, în Plenul CSM.

368 afișări
Imaginea articolului Inspecţia Judiciară: Declaraţiile preşedintelui referitoare la Adrian Năstase nu au afectat independenţa justiţiei

Adrian Nastase (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Membrii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmează să decidă dacă îşi vor însuşi concluziile raportului Inspecţiei Judiciare.

Adrian Năstase a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu într-o emisiune televizată, în dimineaţa zilei în care instanţa supremă a dat decizia în dosarul "Zambaccian". Informaţia a fost postată pe blogul fostului premier.

Petiţia lui Adrian Năstase a fost înregistrată în 21 ianuarie la Inspecţia Judiciară, fiind dată în lucru unui inspector din cadrul Direcţiei de Inspecţie pentru Judecători, declarau pentru MEDIAFAX oficiali ai instituţiei.

Adrian Năstase a solicitat CSM să sesizeze Inspecţia Judiciară, "în măsura în care nu există deja o auto-sesizare", în legătură cu faptul că "în dimineaţa de 6 ianuarie 2014, în cadrul unei emisiuni televizate, la B1TV, între orele 11 şi 12, preşedintele României, Traian Băsescu, a afirmat «Năstase a reuşit să instituie un sistem clientelar care a fost şi este extrem de greu de dizlocat»".

"Întâmplător sau nu, la ora 16.30, Completul de 5 judecători penal al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, condus de judecătorul Ionuţ Matei, a pronunţat sentinţa în dosarul nr. 1919/1/2013, adăugând o condamnare pentru fapte de corupţie, fapte pentru care am fost achitat prin penală nr. 474 din 30 martie 2012 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală în dosarul nr.3862/1/2010", arăta Năstase.

Fostul premier preciza că preşedintele a făcut o afirmaţie, în contextul în care dosarul era nefinalizat, "afectând, în acest fel, independenţa justiţiei".

Adrian Năstase a făcut o paralelă cu faptul că CSM a reacţionat în urma declaraţiilor premierului Victor Ponta conform cărora George Becali sau Relu Fenechiu sunt, în esenţă "oameni buni", lucru apreciat de magistraţi ca putând afecta independenţa judecătorilor.

"În mod similar, în condiţia în care preşedintele României, înainte de pronunţarea sentinţei, a afirmat, în esenţă, că sunt «un om rău», în mod evident această afirmaţie a afectat independenţa justiţiei. Vă rog, de aceea să solicitaţi inspecţiei judiciare să analizeze în mod asemănător, această chestiune", a scris Năstase în sesizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici