Institutul „Ovidiu Şincai”: Geoană, principalul responsabil pentru rezultatele alegerilor, trebuie schimbat

Institutul „Ovidiu Şincai” afirmă, într-o analiză asupra alegerilor prezidenţiale, făcută publică duminică, sub titlul „Cezarul a învins!”, că principalul responsabil al rezultatelor alegerilor este Mircea Geoană şi identifică o serie de greşeli care au dus la pierderea strategică a competiţiei.

99 afişări
Imaginea articolului Institutul „Ovidiu Şincai”: Geoană, principalul responsabil pentru rezultatele alegerilor, trebuie schimbat

Preşedintele PSD Mircea Geoană (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Analiza ISD radiografiază competiţia electorală, concluzia fiindcă o serie de greşeli strategice ale PSD, aleechipei de campanie şi ale preşedintelui partidului, Mircea Geoană,au dus la pierderea strategică a competiţiei electorale.

ISD afirmă că scorul strâns dintre Traian Băsescu şi MirceaGeoană arată că societatea româneasă era pregătită pentruschimbare, dar evidenţierea în timpul campaniei a personalităţiilui Geoană a condus o mare parte a electoratului laconcluzia că liderul PSD nu reprezintă garanţiaschimbării.

"Electorii au preferat la 6 decembrie certitudinea continuăriiconflictelor politice cu Traian Băsescu incertitudinilor legate derelaţiile lui Mircea Geoană cu personaje controversate. Frica,oboseala şi repulsia faţă de o stare perpetuă de conflict a fostînvinsă de ura faţă de bogăţia presupus dobândită prin mijloacedubioase, asociată cu teama că viitorul preşedinte este controlatde către cei care s-au îmbogăţit astfel", se arată în studiulISD.

Analiza citată radiografiază principalele evenimente politicedin 2004, când Traian Băsescu a preluat Preşedinţia, până la turuldoi al alegerilor prezidenţiale din 2009 şi conchide că PSD a avutcâteva victorii tactice, dar în lipsa unui proiect strategic, apierdut războiul.

Studiul ISD porneşte de la premisa că alegerile s-ausuprapus unei crize pe trei paliere, moral, politic şieconomic, care asigurau condiţiile ca Băsescu să fieînvins, mai ales în condiţiile deciziei ieşirii PSD de laguvernare. Acelaşi studiu arată că, imediat după ruperea guvernulBoc, PSD a pierdut iniţiativa, PNL devenind principalul partid cares-a manifestat în opoziţie, prin depunerea moţiunii de cenzură şiavansarea proiectului Klaus Iohannis.

Analizând principalele teme de campanie ale primilor doicompetitori, ISD apreciază că Băsescu a încercat săredirecţioneze frustratea populaţiei nemulţumite de la persoana sacătre instituţia parlamentară, a adoptat o strategie devictimizare, vizibilă mai ales în turul doi, şi a identificatadversari din anturajul lui Geoană, diabolizându-i.

În ceea ce priveşte campania lui Geoană, ISD afirmă că acesta amizat pe lansarea unor promisiuni electorale, dar care, în lipsaunor explicaţii privind resursele necesare, au ridicat suspiciuneade demagogie.

Analizând evenimentele din turul doi al campaniei, ISD conchidecă acesta poate constitui o lecţie de manual, ca un caz relevantpentru "modul în care poţi, prin inspiraţie tactică, să obţii unavantaj important, irosit apoi fulgerător ca urmare a lipsei deviziune şi fermitate strategică".

La capitolul erori de campanie, ISD identifică unele colective -difuzarea cu obstinaţie a casetei în care Băsescu pare alovi un copil, lansarea subiectului prin Dinu Patriciu,erori ale echipei de campanie - vizita laTimişoara, gestionarea defectuoasă a confruntăriitelevizate, stafful lui Geoană dovedindu-se "prostdocumentat şi superficial".

În ceea ce îl priveşte pe Geoană, ISD enumeră o serie deerori personale care au dus la pierderea alegerilor, deşila începutul turului doi Geoană înregistra un avans de 6-8%: vizitala Sorin Ovidiu Vântu, incapacitatea de a oferi explicaţiiconvingătoare.

"Vizita lui Mircea Geoană la locuinţa lui Sorin Ovidiu Vântu, lamiezul nopţii, chiar înainte de dezbaterea finală, a şocat opiniapublică prin excentricitatea şi duplicitatea comportamentală a unuicandidat prezidenţial, validând astfel întregul construct deimagine al lui Traian Băsescu", se afirmă în studiul ISD.

Discursul lui Geoană a fost catalogat de ISD ca fiind unulsugerând constant "artificialitate", cauzat de lipsa uneiidentităţi conceptuale a candidatului PSD.

ISD recomandă PSD asumarea înfrângerii şi reformareapartidului, în primul rând prin reidentificarea ideologicăşi schimbarea liderilor.

Preşedintele ISD, Adrian Severin, a afirmat căschimbarea liderului PSD este principala condiţie pentrureformarea PSD.

"Dacă un lider a fost capabil, cu cinci zile înainte de alegeri,să meargă să se întâlnească cu cineva considerat a face parte dinlumea interlopă, poţi să presupui că va mai fi în stare să mai facăasta. Dacă un lider a fost în stare să impună în structurile deconducere ale partidului oameni care îl filmează când ia bani cuaromă de mită este clar că va face asta şi în viitor şi va putea fiîn continuare filmat", a spus el.

Analiza ISD afirmă că cea mai proastă soluţie pentru ISD estepăstrarea status-quo-ului, pentru refomarea PSD fiind în principalnevoie de schimbarea liderului.

Întrebat ce calităţi ar trebui să aibă alt lider alpartidului, Severin nu a dat nume, însă a enumerat patrucalităţi: onestitatea, credibilitatea şi respectabilitatea publică;forţă, autenticitate şi capacitate organizatorică; ataşamentindiscutabil faţă de valorile stângii europene; capacitatea de anegocia şi de a fi recunoscut ca negociator într-un context dificilpentru partid.

"Dacă le găsim pe toate patru într-o singură persoană, foartebine. Dacă nu, atunci poate le găsim separat, într-o echipăcolectivă de conducere, cel puţin provizorie", a adăugat el.

Studiul ISD ia în calcul şi posibilitatea constituirii uneiconduceri colective la nivelul PSD, până la congres, care săpregătească un nou statut, un manifest ideologic şi un programpolitic.

ISD recomandă ca viitorul statut al PSD să elimine cumulul defuncţii, să stabilească incompatibilităţi între funcţii în partidşi funcţii la nivel guvernamental, delimitarea strictă aatribuţiilor preşedintelui, preşedintelui executiv, preşedinteluiConsiliului Naţional.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici