Întâlnire Băsescu - partide pe tema Kosovo

Preşedintele Traian Băsescu a invitat liderii partidelor parlamentare, luni, la ora 16.00, pentru discuţii legate de evenimentele Kosovo, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

3 afișări
Imaginea articolului Întâlnire Băsescu - partide pe tema Kosovo

Întâlnire Băsescu - partide pe tema Kosovo

Toate partidele parlamentare au acceptat invitaţia preşedintelui Traian Băsescu, la întâlnire urmând să participe: Mircea Geoană, Titus Corlăţean (PSD), Daniela Popa (PC), Emil Boc (PDL), Corneliu Vadim Tudor, Lucian Bolcaş, Ilie Ilaşcu (PRM), Marko Bela, Kelemen Hunor (UDMR).

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că va participa la discuţiile iniţiate de preşedintele Traian Băsescu, precizând totodată că va fi prezent la Palatul Cotroceni în calitate de prim-ministru, nu de preşedinte de partid: "Particip deoarece nu vreau să existe interpretări în coordonarea poziţiei noastre comune. Merg acolo nu în calitate de preşedinte de partid, ci de prim-ministru".

Parlamentul de la Priştina a declarat, duminică, independenţa provinciei Kosovo faţă de Serbia, provocând nemulţumirera Belgradului, dar şi a Rusiei.

Reacţia Bucureştiului a fost exprimată până acum doar de purtătorul de cuvânt al MAE român, care a spus că România îşi menţine puctul de vedere faţă de Kosovo.

Poziţia României faţă de Kosovo rămâne neschimbată, a declarat, duminică seară, pentru MEDIAFAX, Ilie Bănică, purtător de cuvânt al MAE, precizând că ministrul de Externe va da o declaraţie pe această temă luni, după şedinţa CAGRE. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la începutul acestei luni, după întrevederea cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, că România va fi un partener extrem de loial al UE referitor la deciziile care se vor lua în problema Kosovo, dar că nu va recunoaşte independenţa provinciei declarată unilateral.

Fostul şef al statului Ion Iliescu a apreciat, luni, că poziţia României în ceea ce priveşte situaţia din Kosovo este corectă.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, că este "inacceptabil" din punct de vedere politic şi legal ca UDMR, aflată la guvernare, să adopte o poziţie contrară faţă de cea indicată de Guvern şi să invoce precedentul creat de declararea independenţei provinciei Kosovo.

"PSD consideră că absenţa unei reacţii oficiale a Preşedinţiei şi a Guvernului după proclamarea independenţie Kosovo reprezintă o greşeală. Mi se pare nefiresc ca singurul partid care ia o poziţie pe acest subiect, UDMR, un partid aflat la guvernare, să indice o poziţie opusă faţă de cea indicată de conducerea statului, a Guvernului şi aprobată de Parlament în decembrie", a spus Geoană.

Liderul PDL, Emil Boc, a declarat, luni, că România nu trebuie să recunoască independenţa Kosovo, el cerând, totodată, premierului Călin Popescu Tăriceanu să soluţioneze poziţia oscilantă a UDMR pe această temă.

"PDL consideră că România nu trebuie să recunoască independenţa Kosovo. PDL respinge orice formă de separatism teritorial, orice formă de segregare pe criterii etnice. PDL s-a pronunţat pentru extinderera autonomiei locale, indiferent de etnie, indiferent de localitate", a precizat Emil Boc.

UDMR consideră că proclamarea independenţei Kosovo este o consecinţă firească a schimbărilor survenite în Europa Centrală şi în Balcanii de Vest, conform unui comunicat al Uniunii, remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX, în care se precizează că România "nu trebuie să amâne recunoaşterea" provinciei.

Preşedintele UCM - Scaunul Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, a declarat, duminică, corespondentului MEDIAFAX, că organizaţia locală a Uniunii va lansa, luni, un apel public către localnicii din această zonă ca, în cursul serii de marţi, să aprindă o lumânare la fereastra casei lor, astfel exprimându-şi solidaritatea privind proclamarea independenţei provinciei Kosovo. Gazda a subliniat că acesta ar fi un semnal şi către autorităţile române să sprijine dezideratul comunităţii maghiare privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a susţinut, luni, că România ar trebui să recunoască cât mai repede independenţa Kosovo. El a afirmat, într-o conferinţă de presă, că independenţa Kosovo e o consecinţă firească a schimbărilor intervenite în Balcanii de Vest şi o consecinţă firească a istoriei contemporane a fostei Iugoslavii şi, în consecinţă, declararea intependenţei nu ar trebui să constituie o surpriză. "Mai curând sau mai târziu şi România va trebui să recunoască acest stat", a susţinut Marko, adăugând că foarte multe state, printre care şi mari puteri, au declarat că vor recunoaşte "cât mai curând noul stat" - Statele Unite, Franţa, Marea Britanie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici