INTERVIU Paun Rahovei, şeful Ambasadei Ucrainei în România: Putin a distrus toată arhitectura securităţii în Europa şi în lume

  • Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România a declarat că forţele ruseşti nu se retrag din Kiev, aşa cum susţin, ci contraatacul ucrainenilor i-a îndepărtat pe ruşi de capitală.
  • Şeful Ambasadei Ucrainei în România crede că sunt prea puţine rezultate pozitive în urma negocierilor ruso-ucrainene.
  • Paun Rahovei susţine că de soarta Ucrainei depinde viitorul structurii de securitate în lume.
  • Paun Rahovei, Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România, a vorbit pentru Mediafax şi Monitorul Apărării şi Securităţii despre situaţia de securitate din Ucraina, ca urmare a invaziei teritoriului ucrainean de către ruşi, despre negocierile de pace purtate între reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei, în aceste zile, şi despre situaţia umanitară din ţara vecină.
1286 afișări
Imaginea articolului INTERVIU  Paun Rahovei, şeful Ambasadei Ucrainei în România: Putin a distrus toată arhitectura securităţii în Europa şi în lume

Paun Rahovei, Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România

Redăm interviul integral
 
Reporter: Văzând acţiunile militare la care recurge Rusia, unde credeţi că vrea Putin să ajungă, în raport cu SUA şi cu Uniunea Europeană? 
 
Paun Rahovei, Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ucrainei în România: Aş începe mai întâi cu faptul că Putin şi scopurile sale, demersurile sale agresive, demonstrează, nu din acest an, ci din 2014, de fapt, că Ucraina are un război cu Rusia, din 2014, de când au fost anexate ilegal Crimeea, de când au fost ocupate câteva raioane din zone din regiunile Doneţk şi Lugansk. Este o încălcare gravă a dreptului internaţional ceea ce face şi el (n.r. Putin) se va opri numai atunci când va fi oprit...
 
Bineînţeles, ceea ce face Putin, începând cu 2014 şi terminând cu crimele grave pe care le comite regimul lui astăzi în Ucraina – atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile, mii de oameni morţi, copii, câteva sute de morţi... Deci el se va opri numai atunci când va fi oprit. Prin aceste fapte pe care le comite, practic, a distrus toată arhitectura securităţii în Europa şi în lume. Scopul lui, după părerea mea, e de a obţine Ucraina. Are multe fantezii - eu le numesc fantezii demente – de a restabili Uniunea Sovietică, de a crea un nou stat, o supraputere. Însă, problema lui e că practic evită să-şi desfăşoare activitatea după regulile civilizate instalate în întreaga lume şi care permit o dezvoltare constructivă a relaţiilor dintre ţări. Aceste lucruri reprezintă pentru UE şi pentru alte state un pericol foarte mare. 
 
Reporter: Spuneaţi că vrea să obţină întreaga ţară, cu toate acestea vedem că susţine o retragere a forţelor din Kiev...
 
Paun Rahovei: Ultimele acţiuni ale regimului Putin dovedesc faptul că niciodată nu poţi să ai încredere în ceea ce zice. Cu toate că face declaraţii că se retrage, vedem cum continuă atacurile cu rachete, bombardamente, folosirea aviaţiei, deci se întâmplă nişte lucruri foarte, foarte grave. Eu aş spune că nu se retrage, ci a primit o ripostă din partea armatei ucrainene. Armata ucraineană practic a trecut la contraatac pe unele direcţii, inclusiv şi în zona Kievului, şi i-a alungat (n.r. pe ruşi) undeva la 50-60 de km de capitala ucraineană. Asta nu înseamnă că se retrage. Putin avea planificată ocuparea Ucrainei în 48 de ore. Probabil a înţeles prea puţin faptul că, începând acest război, el va purta un război nu doar cu armata ucraineană, ci cu întregul popor ucrainean, care va riposta în orice situaţie. 
 
Reporter: Cine sau ce credeţi că îl poate opri pe Putin?
 
Paun Rahovei: Toată comunitatea internaţională civilizată. Aici lucrăm pe două paliere: politico-diplomatic, care conţine sancţiuni drastice, şi, al doilea palier, riposta militară, ceea ce face astăzi Ucraina: îşi apără suveranitatea şi  teritoriile sale cu vitejie.  
 
Reporter: Care este stadiul acţiunii intentate de Ucraina la Curtea Penală Internaţională de la Haga împotriva Rusiei, când vine vorba despre crimele de război?
 
Paun Rahovei: Este într-un stadiu avansat de culegere a informaţiilor, de a confirma despre ce este vorba. 
 
Reporter: Credeţi că vor fi traşi la răspundere(n.r. ruşii)?
 
Paun Rahovei: Dacă vorbim despre prevalarea dreptului internaţional, cu siguranţă.
 
Reporter: Cât de real credeţi că este scenariul extinderii acestui război către alte state din Occident?
 
Paun Rahovei: Dacă vă aduceţi aminte de acele condiţii care au fost înaintate de Putin faţă de liderii occidentali, mai ales NATO, un punct în aceste precondiţii era ca totul să se întoarcă la realitatea de până în 1997. Un „succes” în Ucraina ar însemna realizarea acestei condiţii pe care a pus-o el. Nu va reuşi să facă acest lucru. Faptul că este în căutarea oricărui motiv, că este alungat, dar spune că se retrage, asta înseamnă că a început să înţeleagă gravitatea faptelor comise.
 
Reporter: Ce ne puteţi spune despre negocierile care au loc chiar şi în aceste zile între Ucraina şi Rusia?
 
Paun Rahovei: Au început aceste negocieri şi, vreau să vă spun, că sunt foarte puţine rezultate pozitive. Rusia aplică la aceste negocieri instrumentele sale de şantaj, de precondiţii ş.a. Scopul este obţinerea controlului asupra Ucrainei.  Negocierile recente de la Istanbul au arătat că Rusia este pregătită să facă câţiva paşi înainte, dar mai este un drum lung de parcurs până să se poată ajunge la toate problemele cheie, la o încetare permanentă a focului şi la o detensionare completă. 
 
Paun Rahovei: Părţile vor continua consultările pentru a pregăti şi a conveni asupra prevederilor Acordului privind garanţiile de securitate pentru Ucraina, procedura de impunere a încetării focului, retragerea trupelor şi a altor paramilitari, deschiderea şi asigurarea funcţionării în siguranţă a coridoarelor umanitare în mod permanent, precum şi a schimbului de cadavre şi eliminarea prizonierilor de război şi a civililor internaţi. Ucraina continuă să insiste asupra retragerii tuturor unităţilor militare ruseşti din locaţiile lor de la data de 23 februarie 2022. Procesul de negocieri aflat în desfăşurare nu înlătură în niciun caz necesitatea unei asistenţe suplimentare urgente în materie de armament pentru Ucraina şi aplicarea de noi sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse pentru agresiunea acesteia. Spun acest lucru deoarece vedem, chiar pe fondul desfăşurării acestor negocieri, că Rusia continuă să folosească rachete, bombe asupra infrastructurii civile, unde mor oameni, femei copii... acesta este cel mai grav lucru.
 
Reporter: Ce ne puteţi spune despre garanţiile de securitate despre care preşedintele Zelenski a vorbit în ultima perioadă ca fiind unul printre punctele de negociere ale echipei sale... despre faptul că doreşte o apărare similară Articolului 5 al NATO. 
 
Paun Rahovei: Sunt foarte clare şi fără marjă de discuţii, tratări ambigue. Se cere restabilirea integrităţii teritoriale şi suveranităţii ucrainene prin retragerea forţelor armate ruse de pe teritoriul Ucrainei. 
 
Reporter: Credeţi că va primi Ucraina aceste garanţii din partea mai multor state? 
 
Paun Rahovei: Cu siguranţă. Din partea majorităţii statelor din lumea civilizată, cu siguranţă da.
 
Reporter: Ce mesaj aveţi pentru comunitatea celor care susţin Ucraina? Dar pentru cei care încă nu au făcut-o?
 
Paun Rahovei: Am un singur mesaj pentru toţi: de soarta Ucrainei depinde viitorul structurii de securitate, atât în Europa, cât şi în lumea întreagă. O Ucraina stabilă, prosperă şi dezvoltată va fi o garanţie a securităţii internaţionale. Ucraina poate obţine acest lucru, adică să devină un stat prosper şi dezvoltat, numai prin aderarea la structurile internaţionale, cum ar fi Uniunea Europeană, şi, cel mai important lucru, prin garanţia acestor state care ne vor asigura că nu vom mai fi atacaţi şi nu vom mai fi supuşi unor agresiuni militare.
 
Reporter: Cât de departe este pacea de Ucraina?
 
Paun Rahovei: Eu îmi doresc foarte mult să fie cât mai aproape.
 
Reporter: Dar aderarea la UE, cât de departe sau nu este de Ucraina în acest moment?
 
Paun Rahovei: Totul este foarte aproape. 
 
Reporter: Cum resimte societatea ucraineană efortul de a rezista împotriva agresiunii ruşilor?
 
Paun Rahovei: Cum spuneam la început, Putin nu şi-a dat seama că nu va lupta doar cu o armată, ci cu un popor întreg, un popor care îşi iubeşte patria, care a simţit primele fructe ale libertăţii, prosperităţii, dezvoltării. După semnarea acelui acord de asociere cu UE ni s-au deschis foarte multe porţi în lumea civilizată. Poporul a înţeles şi apreciază foarte mult valorile acestei lumi civilizate. 
 
Reporter: Care credeţi că sunt efectele pe termen lung ale războiului asupra ucrainenilor şi a celor care până acum nu au crezut în ostilitatea Rusiei faţă de Occident?
 
Paun Rahovei: În primul rând, o să avem consecinţe din punct de vedere economic, dar conform ultimelor declaraţii ale marilor state occidentale, precum şi a altor parteneri, chiar şi România, toţi sunt deschişi spre a ajuta Ucraina să revină la normalitate. Vom avea foarte multe de făcut deoarece prin atacurile ruşilor, fiind direcţionate spre a distruge infrastructura civilă, s-au distrus foarte multe: întreprinderi, oraşe întregi, probabil aţi văzut ce s-a întâmplat cu Mariupol. Şi, paradoxal, ei ziceau că vor să elibereze ruşii din Ucraina de aşa numiţii nazişti ucraineni – o fantezie a lor. Dar când ne uităm unde au atacat cel mai mult, la Harkov, la Mariupol, aceste oraşe sunt majoritar rusofone. Practic, au declarat (n.r ruşii) că vor să ajute oamenii ruşi, dar i-au distrus. În Ucraina, nu s-a pus niciodată problema dacă eşti rusofon, dacă eşti de altă naţionalitate... sunt o comoară a ţării întregi. Şi probabil aţi văzut şi cum au ripostat şi acei oameni, fiind rusofoni. Ei au înţeles că metodele propuse de Rusia nu sunt pentru poporul ucrainean, ei au înţeles că prosperitatea şi dezvoltarea Ucrainei vor avea loc numai în cadrul unei lumi civilizate. 
 
Reporter: Cum aţi descrie situaţia umanitară curentă din Ucraina?
 
Paun Rahovei: Avem o situaţie foarte grea, mai ales în oraşele în care s-a distrus infrastructura. Ucraina necesită, în acest moment, alimente, apă, ajutor din partea structurilor internaţionale care ne-ar putea ajuta în restabilirea infrastructurii, mă refer la apă, canalizare... tot ce ţine de infrastructura civilă. O mare parte din cetăţenii ucraineni au fost nevoiţi să devină refugiaţi, să plece temporar din Ucraina. Inclusiv în România au venit undeva la 600.000 de oameni, au rămas aici în jur de 100.000 şi ceva. Aş vrea să aduc sincere mulţumiri părţii române, începând de la conducerea României şi terminând cu societatea civilă din România, care a demonstrat o formă fără precedent de solidaritate cu poporul ucrainean. 
 
Reporter: Care mai sunt priorităţile agendei bilaterale româno-ucrainene?
 
Paun Rahovei: La etapa actuală, vorbim despre susţinerea, solidaritatea cu Ucraina pe plan politico-militar, pe de-o parte, şi, pe de altă parte, susţinerea umanitară, ceea ce se întâmplă astăzi şi, un al treilea punct important, este acordarea susţinerii, sprijinului şi ajutorului în domeniul militar.
 
Reporter: Aţi simţit acest ajutor, pe plan politico-militar, din partea Românei? 
 
Paun Rahovei: Îl simţim din partea comunităţii internaţionale.
 
Reporter: Dacă mai aveţi ceva de adăugat...
 
Paun Rahovei: Aş vrea să adresez mulţumiri, încă o dată, societăţii civile din România, oamenilor simpli, care au dat dovadă de foarte multă căldură sufletească, de foarte multă compasiune faţă de vecini. Totodată, vreau să aduc sincere mulţumiri  autorităţilor române care au acţionat şi acţionează prompt pentru a asigura condiţiile necesare pentru a avea o nădejde spre viitor. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici