Ioan Aurel Pop lămureşte controversa din jurul barometrului de opinie care a fost asociat cu numele Academiei Române

Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a vorbit pentru MEDIAFAX despre studiul prezentat de INSCOP drept "Barometrul de opinie publică al Academiei Române": "Eu nu am participat la acel sondaj, noi nu l-am aprobat".

2963 afișări
Imaginea articolului Ioan Aurel Pop lămureşte controversa din jurul barometrului de opinie care a fost asociat cu numele Academiei Române

Ioan Aurel Pop lămureşte controversa din jurul barometrului de opinie care a fost asociat cu numele Academiei Române

"Eu nu am participat la acel sondaj, noi nu l-am aprobat", a spus Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, pentru MEDIAFAX.

În acelaşi timp, istoricul a declarat că "institutele au autonomie în cadrul Academiei, iar Institutul Ion Brătianu are personalitate juridică. Conducerea Academiei nu controlează cercetările care se petrec în institute sau iniţiativele institutelor", a spus Ioan Aurel Pop.

Problema sondajului dat publicităţii este aceea că a fost legat de numele întregului for ştiinţific nu doar de institutul care l-a realizat: "Institutul trebuia să prezinte aceste date fără implicarea Academiei Române, dar aceste lucruri le pot prezenta numai după ce vorbesc cu colegii mei", a spus preşedintele Academiei Române.

Până la ora publicării acestei ştiri, conducerea Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale "Ion I. C. Brătianu" (ISPRI) al Academiei Române nu a răspuns invitaţiei MEDIAFAX de a-şi exprima punctul de vedere cu privire la situaţia creată.

Prezidiul Academiei a negat, marţi, comandarea sondajului lansat drept Barometrul de opinie publică al Academiei Române, realizat de INSCOP Research: "Un asemenea sondaj cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală, nu a fost niciodată comandat de Academia Română", arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Academia Română arată că nu a comandat niciodată sondajul de opinie prezentat luni de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale "Ion I.C. Brătianu".

"Biroul Prezidiului Academiei Române a luat la cunoştinţă cu surprindere de faptul că un institut al Academiei Române - este vorba despre Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale «Ion I.C. Brătianu» - a dat publicităţii un sondaj de opinie privitor la aspecte actuale ale vieţii politice româneşti. Un asemenea sondaj cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală, nu a fost niciodată comandat de Academia Română. Reamintim că instituţia noastră nu se implică în chestiuni de natură politică", notează Biroul Prezidiului Academiei Române.

Luni, INSCOP Research anunţa lansarea unui studiu care ar fi fost realizat din iniţiativa Academiei Române. "Proiect unic la nivelul societăţii româneşti, Academia Română îşi propune să ofere o privire evolutivă asupra societăţii româneşti", se spunea în anunţul transmis presei care prezenta un "Barometrul de opinie publică al Academiei Române".

Acţionarii INSCOP Research sunt Mihali Gheorghe Cornel din Sibiu, Cornea-Luca Ada (Bucureşti), arată datele Registrului Comerţului.

Pe datele furnizate de Registrul Comerţului se arată că foştii acţionari ai INSCOP sunt: Rache Aurelian-Felix (fostul consilier al fostului premier Mihai Tudose) şi Remus-Ioan Stefureac, acesta fiind în prezent, consilier la Ambasada României în SUA, potrivit site-ului ambasadei.

Fostul şef SRI George Maior este ambasadorul României în Statele Unite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici