Ioan Oltean: Armonizarea legilor promulgate declarate neconstituţionale e obligaţia Guvernului

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ioan Oltean (PD-L) a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că obligaţia de a armoniza legislaţia după ce anumite articole sau acte normative întregi au fost declarate neconstitituţionale de către Curtea Constituţională revin Guvernului şi nu Parlamentului.

23 afișări
Imaginea articolului Ioan Oltean: Armonizarea legilor promulgate declarate neconstituţionale e obligaţia Guvernului

Ioan Oltean: Armonizarea legilor promulgate declarate neconstituţionale e obligaţia Guvernului

"Parlamentul are obligaţia de armoniza şi de a ţine cont de observaţiile Curţii Constituţionale (CCR) numai în ce priveşte acte normative care încă nu au fost promulgate şi care nu sunt efectiv legi. Observaţiile legii CCR privind neconstituţionalitatea Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali nu implică automat obligativitatea Parlamentului, pentru că Parlamentul în sine nu este iniţiator legislativ. Iniţiator legislativ este Guvernul în primul rând, şi grupurile parlamentare şi cetăţenii. Cel care are obligaţia de a armoniza legislaţia după ce anumite articole sau acte normative întregi au fost declarate neconstituţionale este Guvernul României, şi nu Parlamentul", a susţinut Ioan Oltean.

Pe de altă parte, Ioan Oltean a spus că, după promulgare, orice deputat sau senator poate iniţia un act normativ privind armonizarea legii respective cu decizia CCR.

Vicepreşedintele Camerei a explicat că "declararea neconstituţională a unor articole din actele normative ce n-au fost încă promulgate înseamnă obligativitatea Parlamentului să armonizeze actele normative cu recomandările CCR, dacă nu, respectivele articole devin abrogate de drept, dar că, în ceea ce priveşte actele normative care deja produc efecte, în sensul că au fost adoptate, Parlamentul nu mai are obligaţia de a armoniza legile".

El a dăugat că, în cazul legilor promulgate, articolele considerate neconstituţionale devin automat abrogate în 45 de zile de la data la care Curtea a constatat neconstituţionalitatea acestora, "iar legea îşi continuă efectele doar cu articole care nu au fost declarate neconstituţionale".

În plus, Oltean a explicat că "deciziile Curţii sunt absolut obligatorii, în sensul că legile declarate neconstituţionale şi prevederile considerate neconstituţionale rămân definitiv în această formă", subliniind că "nimeni nu poate să conteste deciziile CCR".

Curtea Constituţională (CC) atrage atenţia Parlamentului că nu a dat curs obligaţiei constituţionale privitoare la punerea de acord a dispoziţiilor unei legi, declarate neconstituţionale, cu decizia Curţii şi cu prevederile legii fundamentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici