Ioan Oltean îl acuză pe Iliescu de comportament duplicitar

Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că fostul preşedinte al României Ion Iliescu dă dovadă de un comportament duplicitar atunci când acuză PDL că decizia de a boicota referendumul este "nedemocratică, nelegală, neconstituţională".

335 afișări
Imaginea articolului Ioan Oltean îl acuză pe Iliescu de comportament duplicitar

Ion Iliescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"M-a surprins extrem de negativ reacţia unor oameni politici legat de decizia PDL (de a boicota referendumul - n.r.). Au existat evenimente similare în anii precedenţi, când aceiaşi oameni politici au avut cu totul şi cu totul altă atitudine şi mă refer aici la Ion Iliescu, care, în 2007, când s-a organizat referendum pentru vot uninominal, a spus că nu va participa la referendum şi chiar a îndemnat la boicotarea acestuia. Atunci, poziţia domnului fost preşedinte a fost una care i-a convenit. L-am văzut aseară (marţi - n.r.) exprimându-şi nemulţumirea că PDL a luat o decizie, spune el, nedemocratică, nelegală, neconstituţională", a spus Oltean.

El a adăugat că aceeaşi reacţie a auzit-o şi de la premierul Victor Ponta, care era "foarte surprins" de "atitudinea nedemocratică" pe care a luat-o PDL prin decizia de a nu participa la vot.

"Nu e o decizie ilegală, nu e o decizie nedemocratică. E o decizie absolut corectă care are în vedere un şir de evenimente politice care au avut loc în ultimul timp şi care au un singur obiectiv, acela de a acapara puterea politică. Un singur bastion a rămas necontrolat de USL şi acela este Preşedinţia. Prin toate măsurile care au fost luate, evident se doreşte şi acapararea acestui ultim bastion al puterii democratice din România", a spus Oltean.

El a adăugat că modul în care s-a manifestat USL în ultimul timp, modul în care a încălcat legislaţia şi toate procedurile prealabile referendumului conduc la o asemenea concluzie.

"Au neglijat toate recomandările şi criticile pe care liderii politici europeni, opinia publică europeană, le-au adus Guvernului Ponta, criticile societăţii civile din România i-au lăsat nepăsători pe cei care guvernează astăzi România fiindcă singurul lor obiectiv este demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi aşezarea în Palatul Cotroceni a unui om al USL pentru a asigura controlul tuturor puterilor în stat. A mai rămas doar controlul puterii judecătoreşti pe care îl vor obţine dacă referendumul de duminică va fi validat", a declarat Oltean.

El a spus că PDL nu participă la vot fiindcă referendumul este al USL: "Ei l-au declanşat, ei l-au provocat, ei au datoria să convingă populaţia să iasă la vot. E referendumul lor şi nu al nostru. În consecinţă, nu avem nicio obligaţie faţă de prezenţa la urnele referendumului".

Întrebat dacă nu e periculos îndemnul de neprezentare la vot venit din partea unui partid politic, el a declarat: "Nu este periculos pentru că trăim într-un moment în care acţiunea politică a USL este nedemocratică. Nu este un referendum construit pe legalitate, pe constituţionalitate. Dacă referendumul acesta ar fi justificat, nu am avea motive să îndemnăm poporul să nu voteze. Dacă ar fi un referendum legal, moral, oportun, nu am avea niciun element care să justifice atitudinea noastră. Din păcate, nici legalitatea, nici oportunitatea şi nici moralitatea nu sunt îndeplinite. Toate trei sunt încălcate de actuala putere şi, în consecinţă, poziţia noastră este mai mult decât justificată şi motivată".

Colegiul Director al PDL a decis, marţi, să îndemne alegătorii să nu participe la vot la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, marţi, că neprezentarea la vot la referendum "poate fi mai valoroasă" decât un vot împotriva demiterii sale, el susţinând că prin această atitudine nu este laş, ci acţionează pentru interesul naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici