Ioan Oltean rămâne sub control judiciar

Ioan Oltean va fi cercetat în continuare sub control judiciar în care este acuzat că a intervenit la ANRP pentru despăgubirea ilegală a lui Mihai Rotaru, de la care ar fi primit mită 600.000 de euro, a hotărât, vineri, definitiv, instanţa supremă.

550 afișări
Imaginea articolului Ioan Oltean rămâne sub control judiciar

Ioan Oltean rămâne sub control judiciar (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, vineri, contestaţiile formulate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi de Ioan Oltean după decizia din 10 decembrie de cercetare sub control judiciar a deputatului PNL.

Instanţa supremă a respins contestaţiile, astfel că Ioan Oltean va fi în continuare cercetat sub control judiciar. Decizia este definitivă.

Camera Deputaţilor a avizat, în 9 decembrie, solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a lui Ioan Oltean, acuzat de corupţie în dosarul despăgubirilor ANRP.

Oltean este acuzat de procurorii DNA că a primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, în incinta unei parohii, pentru a interveni în favoarea omului de afaceri la ANRP. Oltean ar fi intervenit la fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, astfel că Rotaru a obţinut o despăgubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren care, potrivit procurorilor, a fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP au făcut parte, la momentul respectiv, Crinuţa Dumitrean, care era preşedintele instituţiei, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru, Marko Attila şi Cătălin Teodorescu.

Mihai Rotaru, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Sergiu Negurici au fost arestaţi de instanţa supremă pe 28 noiembrie şi puşi în libertate în 10 decembrie, după ce ICCJ le-a admis contestaţiile.

Cătălin Teodorescu a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1 milion de lei, după ce Camera Deputaţilor a respins cererea de încuviinţare pentru reţinerea şi arestarea preventivă a deputatului PNL.

Marko Attila, fost deputat UDMR, este dat în urmărire internaţională, într-un alt dosar, din luna mai.

Preotul din Chitila care l-ar fi denunţat pe Ioan Oltean le-a povestit procurorilor DNA că a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP, unde aceştia se îmbătau şi vorbeau de miliardele de euro care au dispărut în anii 2009 - 2011, reiese din referatul procurorilor.

"Contextul remiterii de către Rotaru Mihai numitului Oltean Ioan a sumei de 600.000 euro a fost următorul, aşa cum a rezultat din declaraţiile martorului (...) care sunt extrem de detaliate, deoarece a fost o persoană aflată o perioadă îndelungată în proximitatea cesionarului Rotaru Mihai, a altor membrii ai ANRP cu funcţii de conducere şi care erau prezenţe constante la parohia acestuia din Chitila jud. Ilfova participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP unde îmbătau şi vorbeau de miliardele de euro care au dispărut în anii 2009 – 2011, se arată în referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare a lui Ioan Oltean.

Procurorii ar fi aflat de mita primită de Oltean de la Rotaru prin denunţul lui Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, unde primii doi s-ar fi întâlnit pentru remiterea banilor. Alexandrescu a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, pentru fapte de corupţie legate tot de despăgubiri de la ANRP, în aprilie 2014 şi eliberat condiţionat în iunie anul acesta.

În referatul procurorilor se mai arată că, din declaraţiile martorului menţionat anterior, rezultă inclusiv faptul că între Mihai Rotaru şi unul dintre vicepreşedinţii ANRP existau chiar discuţii contradictorii şi reproşuri privind de faptul că membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor acordau prioritate dosarelor unor cesionari privilegiaţi de la ANRP mai mult decât acordau prioritate dosarelor sale cesionate.

Martorul citat le-a spus procurorilor că "în preajma Paştelui 2010, în curtea bisericii din Chitila, Oltean Ioan a primit un sac mare de bani de la şoferul lui Rotaru Mihai …600.000 euro".

Acelaşi martor a arătat că Remus Baciu, fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, a scos odată un aparat să verifice dacă biroul preotului din cantina socială conţine cumva microfoane pentru interceptări.

Ioan Oltean a susţinut că denunţul preotului din Chitila este mincinos şi că el nu a fost niciodată la biserica respectivă.

"Sunt acuzat (...) ca fiind autorul a două infracţiuni: trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, acuzaţia ce mi se aduce fiind formulată în exclusivitate în temeiul a două declaraţii ale unui preot aflat în executarea unei pedepse, prima din aprilie 2014, a doua din noiembrie 2015, declaraţii care se contrazic flagrant între ele şi care nu sunt confirmate de nicio altă probă. Dacă o acuzaţie împotriva oricărei persoane poate fi susţinută pe declaraţiile unui denunţător aflat în stare de deţinere şi care îşi cumpără probabil libertatea sau o parte a libertăţii prin acele denunţuri josnice, atunci oricine poate deveni victima unui astfel de acuzator", a arătat Oltean, într-un comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici