Ioan Rus: Comportamentul de prădător industrial al Nokia, una dintre cele mai mari ţepe luate de stat

Fostul ministru de Interne Ioan Rus (PSD) a criticat, vineri, comportamentul de "prădător industrial" al Nokia, considerând că este una dintre cele mai mari "ţepe" luate vreodată de statul român.

2057 afișări
Imaginea articolului Ioan Rus: Comportamentul de prădător industrial al Nokia, una dintre cele mai mari ţepe luate de stat

Ioan Rus: Comportamentul de prădător industrial al Nokia, una dintre cele mai mari ţepe luate de stat (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Fostul ministru de Interne Ioan Rus (PSD) a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă la care a fost prezent şi liderul PSD, Victor Ponta, că vehicularea de către şeful statului şi de către premier a unei cifre de 15.000 de angajaţi la fabrica Nokia de la Jucu a fost o chestiune "propagandistică".

"Acest comportament de prădător industrial al lui Nokia va fi una dintre cele mai mari ţepe luate de statul român vreodată. Ceea s-a întâmplat, că preşedintele ţării, premierul vorbeau de 15.000 de locuri de muncă, toţi cei care au terminat clasa a IV-a la zi şi nu la fără frecvenţă, înţeleg că o astfel de firmă nu va putea avea niciodată într-o fabrică 15.000 de muncitori, cu tehnologia utilizată, cu informatizarea de care dispun. A fost o chestiune absolut propagandistică şi în spatele ei vor fi o sumedenie de probleme, pe care le vom vedea", a spus Rus, care este în prezent este simplu membru PSD.

El a afirmat că situaţia de la Nokia trebuie văzută în context "general european şi al aderării României la Spaţiul Schengen".

"Încerc să îl ajut pe domnul preşedinte Ponta, îngrozit de câtă prostie văd. Toate guvernele din 1990 până acum au fost într-un proces continuu de aderare european şi nord-atlantic, care nu a fost niciodată întrerupt. Este pentru prima oară când procesul în sine este suspendat şi nu interesează pe nimeni. De ce miniştrii sau şeful statului sau prim-ministrul nu analizează de ce Olanda se opune aderării României la Spaţiul Schengen, câtă vreme toţi vedem că războiul este unul economic? Cine pe cine afectează? Afectează doar Constanţa pe Rotterdam. Dar cine le explică ăstora că în realitate noi avem o problemă cu apariţia unui port românesc la marginea spaţiului european şi nu olandez. Că noi nu ne-am dus în Indiile Olandeze să le creăm probleme olandezilor, nici finlandezilor. Trebuie să acceptăm că în lume se duce un război economic cu toate armele. Când eram ministru era o viziune unitară, dar la Guvernul ăsta de nenorociţi şi şpăgari nu există o viziune unitară vis-a-vis de nimic. Asta e drama noastră", a subliniat Ioan Rus.

El a precizat că dacă România ar avea ministru de Externe, s-ar uita de ce Olanda şi Finlanda se opun aderării României la Spaţiul Schengen, "de ce Constanţa concurează cu Rotterdam, de ce Finlanda cu Nokia".

"Sunt întrebări la care un Guvern şi miniştrii care au toţi neuronii la dispoziţia sistemului nervos dau răspunsuri şi creează atitudini. Noi nu facem nimic, o naţie întreagă, în frunte cu conducătorii noştri", a spus fostul ministru de Interne.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, iar 2.200 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de închidere a fabricii se vor derula până la sfârşitul anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici