Iohannis a promulgat bugetul asigurărilor sociale de stat: Pensionarii nu trebuie să sufere din nou/ Dacă PSD nu guvernează pentru ţară, să plece de la guvernare | VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că a promulgat legea privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, susţinând că ”pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenţei şi indiferenţei PSD”.

4364 afișări
Imaginea articolului Iohannis a promulgat bugetul asigurărilor sociale de stat: Pensionarii nu trebuie să sufere din nou/ Dacă PSD nu guvernează pentru ţară, să plece de la guvernare | VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis face declaraţii de presă de la ora 17.00

”Astăzi este ultima zi a termenului de promulgare pentru Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019. Deşi nu ştim ce va face Guvernul cu Legea plafoanelor, lege declarată neconstituţională – atât de prost a lucrat PSD -, apoi ce va face Parlamentul cu Legea bugetului de stat pe anul 2019, am decis, deci, să promulg Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenţei şi indiferenţei PSD”, a anunţat Klaus Iohannis.

El a mai spus că dacă legea nu ar fi promulgată acum pensionarii ar fi direct afectaţi, pentru că orice nouă întârziere blochează acordarea unor drepturi spociale, cum ar fi biletele de tratament balnear.

”În acelaşi timp, reiau solicitarea adresată guvernului şi Parlamentului - asiguraţi-vă că sumele necesare pentru plata integrală a pensiilor pe 2019 să fie prevăzute în buget, asiguraţi-vă că finanţarea acestor cheltuieli se face cu respectarea legii, adică siguraţi-vă că finanţarea acestor cheltuieli se face cu respectarea legii, adică sumele corect calculate să fie incluse în buget în totalitate şi aprobate prin lege pe o perioadă de un an, deci până la sfârşitul anului în curs. Calculele arată că lipsesc circa 1,4 miliarde lei pentru acoperirea în integralitate a pensiilor pe anul curent, 2019. Practica de completare a sumelor la rectificări sau orice alte artificii contabile marca PSD nu mai reuşesc să convingă pe nimeni”, a adăugat şeful statului.

El a atras atenţia că practica recentă a Guvernului de a majora pensiile abia în luna septembrie este ”un alt mod pesedist de a vinde oamenilor iluzii”.

”Creşterea pensiilor ar fi trebuit şi ar fi putut să se producă mult mai devreme, potrivit prevederilor legale referitoare la indexarea cu rata inflaţiei şi creşterea reală a salariului mediu brut din anul anterior, astfel încât pensionarii să nu sufere din cauza scăderii puterii de cumpărare a banilor. Deci, repet ca să se înţeleagă bine. Pensiile se puteau creşte mult mai repede decât aşa cum vrea PSD, adică de la 1 septembrie. Sau, cu alte cuvinte, din punct de vedere legal şi fără nicio intervenţie din pix a PSD, pensionarii ar fi avut dreptul la creşterea pensiilor cu mult mai devreme. Cum şi copiii ar fi putut primi alocaţii majorate de la 1 martie dacă PSD şi-ar fi dorit cu adevărat acest lucru. Guvernarea PSD a eşuat, iar cei care vor plăti pentru a acoperi dezastrul produs sunt, din păcate, cetăţenii. Tocmai categoriile sensibile, precum pensionarii, vor fi cele mai afectate de spirala creşterii preţurilor, de inflaţia galopantă, de lipsa investiţiilor în sănătate”, a mai spus Klaus Iohannis.

Iohannis: Dacă PSD nu guvernează pentru ţară, să plece de la guvernare 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a acuzat luni pe liderii PSD pentru că au întârziat adoptarea bugetului în Parlament şi le-a transmis acestora ”să plece de la guvernare” dacă nu o fac pentru ţară. El a indicat PPSD ca fiind ”unicul vinovat” pentru neaprobarea bugetului până în prezent.
”Din cauza PSD dezvoltarea României din ultimii ani a rămas mult în urmă şi rezultatele se văd. Este culmea eşecului să nu reuşeşti să aduci dezvoltare prin investiţii majore în spitale, autostrăzi, în şcoli într-o perioadă în care economia creşte şi oportunităţi există. PSD a uitat un principiul de bază al democraţiei - când guvernezi, o faci în primul rând pentru ţară, nu pentru tine. Dacă nu e capabil să respecte acest principiu - şi dovedeşte în fiecare zi că nu este - să plece de la guvernare”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că Guvernul a trimis Parlamentului proiectul de buget abia în februarie, cu o întârziere de trei luni.

”Aşa că să nu mai ţipe PSD-ul la televizor. Declaraţiile mincinoase sunt legate de responsabilitate nu pot ascunde evidenţa. PSD este unicul vinovat de situaţia la care ne găsim. După ce a întârziat inadminsibil de mult, Guvernul nu a fost capabil nici măcar să vina cu un buget realist axat pe priorităţile României. E drept că este un buget foarte bun, dar pentru creşterea prosperităţii PSD ului, dar nu al României. Veniturile bugetului de stat sunt supraevaluate şi incerte în timp ce cheltuuielile arată o procupare vădită pentru finanţarea partidului şi a clientalii sale, a PSD şi nu pentru funcţionarea statului, în beneficiul cetăţeanului. Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care am retrimis bugetul în parlament. Mă adresez parlamentarilor: trataţi cu seriozitate, până nu e prea târziu”, a adăugat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, după ce judecătorii CCR au decis că legea este constituţională. Iohannis susţine că legea este fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, că nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate.

ŞTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Ultimele declaraţii ale şefului statului au fost făcute pe 6 martie, pe tema bugetului de stat pe 2019, în care a criticat PSD pentru incompetenţă şi a retrimis proiectul la Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici