Iohannis a promulgat legea pentru modificarea Ordonanţei Guvernului privind cercetarea ştiinţifică

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de promulgare pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului care modifică o altă ordonanţă a Executivului privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

179 afişări

„Institutele naţionale de cercetare-dezvoltare pot fi evaluate în vederea acreditării din punctul de vedere al activităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare. Pentru instituţiile de învăţământ superior cu grad ridicat de încredere, evaluarea instituţională reptrzintă şi certificarea pentru activitatea de cercetare ştiinţifică.Institutele naţionale certificate sau aflate în proces de certificare la momentul adoptării prezentei ordonanţe şi care obţin astfel certificarea, îşi păstrează această calitate şi nu sunt considerate acreditate, până la supunerea spre evaluare conform Normelor prevăzute la alin (2) dar nu maimult decât perioada pentru care le-a fost acordată certificarea”, se arată în modificarea adusă articolului 33 din Ordonanţa Guvernului privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică.

O altă modificare adusă actului normativ prevede că „acreditarea sau reacreditarea se acordă pe o perioadă de cel mult 5 ani”.

Pe 5 iulie Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, iniţiativa, însă, presedintele României, Klaus Iohannis, a trimis proiectul de lege spre reexaminare în Parlament, pe 27 iulie.

„Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică vizează modalităţile şi condiţiile de evaluare în vederea acreditării institutelor naţionale de cercetare – dezvoltare, elaborarea normelor metodologice necesare realizării acestui scop, criteriile de evaluare ale acestora, precum şi nivelul minim de finanţare ce trebuie alocat de la bugetul de stat pentru realizarea programului – nucleu de cercetare, dezvoltare şi inovare propriu unei unităţi sau unui institut naţional acreditat. Considerăm că această lege prezintă neclarităţi sub aspectul reglementării atât a procedurii, cât şi a îndeplinirii criteriilor de evaluare a activităţilor de cercetare-dezvoltare, fiind de natură să determine un impact negativ asupra acestor activităţi, ceea ce impune reexaminarea de către Parlament a conţinutului normativ al acesteia”, se arată în cererea de reexaminare a preşedintelui.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici