Iohannis cere să se adreseze Parlamentului în 16 septembrie: Votul prin corespondenţă, un cod al incompatibilităţilor, teme ale mesajului preşedintelui

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoare, vineri dimineaţă, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgoneam cerându-le să adreseze un mesaj în şedinţa reunită a celor două Camere din data de 16 septembrie

769 afișări
Imaginea articolului Iohannis cere să se adreseze Parlamentului în 16 septembrie: Votul prin corespondenţă, un cod al incompatibilităţilor, teme ale mesajului preşedintelui

Iohannis le scrie lui Tăriceanu şi Zgonea, cerând să se adreseze Parlamentului în 16 septembrie (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

UPDATE - Votul prin corespondenţă, un cod al incompatibilităţilor, teme ale mesajului preşedintelui - surse

Votul prin corespondenţă, dar şi un cod al incompatibilităţilor ar urma să se numere printre temele mesajului pe care preşedintele Klaus Iohannis doreşte să-l adreseze Parlamentului în data de 16 septembrie, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, o scrisoare preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, în care solicită, în conformitate cu prevederile articolului 88 din Constituţia României, să adreseze Parlamentului un mesaj, în şedinţa reunită a celor două Camere, din data de 16 septembrie.

"În conformitate cu prevederile art. 88 din Constituţia României, republicată, doresc să adresez Parlamentului un mesaj. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 16 septembrie 2015, ora 11.00", scrie Iohannis în scrisoarea adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

Proiectul votului prin corespondenţă a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, după alegerile prezidenţiale existând consultări la Palatul Cotroceni şi un acord de principiu. Cu toate acestea, partidele parlamentare au modificat legislaţia electorală (legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare, legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale şi legea partidelor) dar nu au convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind înregistrate patru iniţiative pe această temă.

Preşedintele Iohannis a abordat tema votului prin corespondenţă şi în discursul susţinut joi, la Palatul Cotroceni, la primirea şefilor misiunilor diplomatice ale României, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei.

"Asigurarea şi promovarea drepturilor românilor din afara graniţelor, legate de statutul, de rădăcinile materiale şi spirituale, de rolul participativ, rămân o datorie fundamentală pentru România. Un astfel de drept este cel de vot. Am spus-o şi o repet, pentru că nu vreau să uităm ce s-a întâmplat: situaţii precum cea din noiembrie 2014 nu au voie să se repete. Reamintesc că anul 2016 este unul electoral şi vreau să fac încă de pe acum un apel la responsabilizarea tuturor celor implicaţi în organizarea şi buna desfăşurare a acestui exerciţiu electoral. Procesul va fi mult facilitat de introducerea votului prin corespondenţă. Sper ca actorii politici să ajungă la o înţelegere şi să îşi respecte promisiunea pe care au făcut-o românilor din străinătate în acest sens", a spus şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici