Iohannis: Comunitatea internaţională, datoare să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă

Rusia a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU, iar comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă şi pentru a-şi redobândi suveranitatea şi libertatea, spune Klaus Iohannis.

178 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Comunitatea internaţională, datoare să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă

Iohannis: Comunitatea internaţională, datoare să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă

„Am prezentat preşedintelui Boric evaluările şi poziţia României ca stat vecin al Ucrainei în privinţa războiului de agresiune declanşat de Rusia. Acesta, războiul, are consecinţe serioase asupra securităţii României şi în plan european, dar are efecte şi la nivel global, inclusiv până în Chile. Am convenit că vom continua să lucrăm împreună în forurile multilaterale pentru condamnarea războiului şi pentru promovarea ordinii internaţionale bazate pe norme. Trebuie să fie clar pentru toată lumea, Rusia a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU. Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă şi pentru a-şi redobândi suveranitatea şi libertatea”, spune Klaus Iohannis, într-o declaraţia de presă comună cu omologul din Chile, Gabriel Boric.

Cei doi şefi de stat au discutat şi despre evoluţiile înregistrate într-o serie de dosare regionale prioritare.

Nu este întâmplător faptul că atât pentru România, cât şi pentru Europa, Chile ocupă un loc privilegiat, având în vedere rolul activ pe care îl joacă în menţinerea securităţii şi a stabilităţii la nivel regional şi global. România, ca şi Chile, este interesată de soluţionarea situaţiilor de criză din lume prin dialog, prin instrumente multilaterale şi prin respectarea dreptului internaţional. Avem o misiune comună în ceea ce priveşte apărarea democraţiei în faţa ameninţărilor, inclusiv a riscurilor hibride”, mai spune preşedintele Iohannis.

El afirmă că republica Chile este unul dintre prietenii tradiţionali ai României în regiunea Americii Latine şi un partener economic cu un potenţial important.

Avem o relaţie îndelungată, caracterizată prin respect şi încredere reciprocă, iar în anul 2025 vom sărbători 100 de ani de relaţii diplomatice. Există perspective promiţătoare de extindere a relaţiilor noastre bilaterale pe multiple planuri şi am convenit ca în perioada următoare să dezvoltăm cooperarea în domenii importante atât pentru România, cât şi pentru Chile. Mă refer la dezvoltarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor, la energie verde, mediu şi schimbări climatice, la protecţie civilă, educaţie, cultură, cercetare, inovare, dar şi digitalizare. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja oamenii de afaceri din Chile şi din România să demareze proiecte comune atât în plan bilateral, cât şi pe pieţe terţe. Am încurajat, totodată, şi dezvoltarea de parteneriate între autorităţile locale din cele două ţări”, adaugă Iohannis.

Şeful statului a menţionat semnarea unui memorandum de colaborare între cele două instituţii responsabile de gestionarea situaţiilor de urgenţă şi înfiinţarea în cursul acestui an primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române.

Vreau să reamintesc un moment important din istoria comună. România a fost primul stat care a oferit azil politic chilienilor. În total, peste 6.000 de refugiaţi din Chile au tranzitat România, circa 2.000 dintre aceştia stabilindu-se în ţara noastră, care a devenit a doua lor casă. Povestea acestora reprezintă, domnule Preşedinte, un liant al relaţiilor româno-chiliene. Astfel, astăzi tocmai am plăcerea de a înmâna o serie de documente de arhivă, mărturii ale acelei perioade. Îi mulţumesc Preşedintelui Boric pentru discuţiile foarte bune şi i-am adresat invitaţia de a face o vizită în România”, încheie Iohannis.

Klaus Iohannis efectuează, până pe 26 aprilie, o vizită în America Latină.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici