Iohannis, de Ziua Minorităţilor: Devine imperativ să conştientizăm impactul pozitiv al diversităţii

„În contextul multiplelor crize care zguduie lumea contemporană, devine imperativ să conştientizăm impactul pozitiv al diversităţii”, transmite preşedintele Klaus Iohannis de Ziua Minorităţilor Naţionale.

100 afișări
Imaginea articolului Iohannis, de Ziua Minorităţilor: Devine imperativ să conştientizăm impactul pozitiv al diversităţii

Iohannis, de Ziua Minorităţilor: Devine imperativ să conştientizăm impactul pozitiv al diversităţii

„Celebrăm Ziua Minorităţilor Naţionale din România ca simbol al angajamentului societăţii noastre pentru cultivarea dialogului, a cunoaşterii valorilor specifice şi a colaborării interculturale cu comunităţile minorităţilor naţionale din ţara noastră. Evidenţierea unei solide legături între toţi cetăţenii este esenţială pentru dezvoltarea şi progresul întregii naţiuni şi, de aceea, arhitectura constituţională şi instituţională a statului român reflectă apărarea şi respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Transmit astăzi salutul meu tuturor acestor cetăţeni români care, convieţuind şi conlucrând în spirit de solidaritate, respect reciproc şi toleranţă, aduc o contribuţie valoroasă la dialogul interetnic şi interconfesional din ţara noastră şi, astfel, ajută la construirea unei societăţi mai bune pentru noi toţi”, transmite Klaus Iohannis.

El afirmă că, în România, „una dintre cele mai importante prevederi care dovedesc asumarea fără echivoc a respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este menţiunea constituţională privind reprezentarea acestora în Parlamentul României”.

„Prezenţa în forul legislativ a tuturor minorităţilor naţionale din ţara noastră este, de peste trei decenii, un atu major pentru consolidarea unui climat politic stabil, o dovadă concretă a participării întregului corp social la parcursul democratic şi la prosperitatea României. Totodată aniversăm 30 de ani de existenţă a Consiliului Minorităţilor Naţionale, organ consultativ al Guvernului României, care a contribuit în toţi aceşti ani la dialogul constructiv al minorităţilor naţionale cu autorităţile statului român. Ziua Minorităţilor Naţionale din România ne reîmprospătează an de an perspectiva privind relaţiile dintre diferitele comunităţi care trăiesc în ţara noastră. Este un bun prilej de a face o retrospectivă asupra modului în care minorităţile naţionale, absorbind lecţiile istoriei, au ştiut să interacţioneze atât între ele, cât şi cu majoritatea. De-a lungul timpului, ele şi-au făcut cunoscute identităţile, şi-au împărtăşit şi valorificat calităţile şi aspiraţiile pentru a contribui la crearea unei naţiuni moderne, puternice, libere şi conştiente de destinul său democratic şi de vocaţia sa europeană. În contextul multiplelor crize care zguduie lumea contemporană, devine imperativ să conştientizăm impactul pozitiv al diversităţii, o componentă esenţială a interesului general şi a aspiraţiei de a convieţui într-o societate incluzivă, care presupune deopotrivă oportunităţi, dar şi responsabilităţi egale pentru cetăţenii săi”, adaugă şevful statului.

Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial - Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale, în cadrul evenimentului organizat la Palatul Parlamentului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici