Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii: Să nu uităm niciodată sângele vărsat

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj care îndeamnă la unitate, de Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, când se împlinesc 34 de ani de la Revoluţia din 1989. El spune că românii nu trebuie să uite să onoreze sacrificiul făcut în numele libertăţii.

108 afișări
Imaginea articolului Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii: Să nu uităm niciodată sângele vărsat

Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii: Să nu uităm niciodată sângele vărsat

Klaus Iohannis spune că Revoluţia din Decembrie 1989 reprezintă momentul în care aspiraţia de zeci de ani a românilor pentru libertate a reuşit să doboare comunismul, dezvăluindu-i barbaria în faţa întregii lumi.

„Regimul comunist a însemnat frică, înfometare, deziluzie, cenzură, dispreţ total pentru viaţă şi demnitate, minciună şi teroare. În Decembrie 1989, românii au reuşit să învingă acest monstru care îi ţinuse timp de patru decenii şi jumătate în beznă socială, economică şi intelectuală. Această lungă perioadă de suferinţă însă a generat o energie uriaşă, care a fost transpusă în curaj, hotărâre şi putere, dorinţa de libertate fiind, pentru foarte mulţi români, mai presus decât propria lor viaţă. Să nu îi uităm niciodată pe eroii care s-au opus dictaturii pentru a reda întregii naţiuni române drepturile şi libertăţile de care a fost privată atâtea decenii. Datorită lor, generaţiile care au urmat anului 1989 s-au născut şi au crescut în democraţie, ferite de cruzimea totalitarismelor. Ororile comunismului, deşi sunt dificil de rememorat sau chiar imposibil de imaginat pentru cei tineri, nu trebuie să fie date uitării odată cu trecerea timpului. Este esenţial ca tinerele generaţii să cunoască şi să înţeleagă adevărata amploare a dramelor şi a suferinţelor îndurate de români până acum trei decenii şi jumătate”, spune Klaus Iohannis.

Preşedintele României vorbeşte, la 34 de ani de la fuga dictatorului, devenită Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, despre provocările extrem de complexe din prezent care scot în evidenţă „anumite fragilităţi şi vulnerabilităţi ale regimurilor democratice”, ceea ce poate genera un sentiment de nostalgie cu privire la perioada comunistă.

„Impactul actualelor crize succesive, ameninţările generate de conflictele militare, unele chiar în apropierea graniţelor noastre, generează frustrări şi resentimente care fac ca trecutul să capete valenţe pozitive pe care nu le-a avut în realitate. Nu putem permite ca trecerea timpului să dea naştere unei false cosmetizări a trecutului comunist, care trebuie păstrat în memoria colectivă exact aşa cum a fost, dur şi detestabil. Doar în acest mod putem proteja tot ce am reuşit să construim în aceşti ani de democraţie. Că nu avem ce regreta din regimul zdrobit în decembrie 1989 stau mărturie crucile de la Sighet ori Aiud, gratiile de la Piteşti sau Jilava, vieţile frânte abrupt de dictatură, lacrimile mamelor care-şi plâng copiii în Cimitirele Eroilor Revoluţiei. Libertatea pe care suntem datori să o preţuim a izvorât din suferinţele ţăranilor colectivizaţi cu forţa, din chinurile celor din beciurile Securităţii şi din rugăciunile milioanelor de oameni privaţi de cele mai elementare condiţii de trai în iernile reci ale comunismului. Apărarea democraţiei în fiecare zi este cel mai potrivit mod de a onora memoria celor care au visat o Românie europeană, prin valori şi prosperitate, şi au pătimit pentru acest ideal”, mai spune Iohannis.

Preşedintele afirmă că sunt necesare eforturi constante la nivelul autorităţilor, al societăţii civile şi al cetăţenilor deopotrivă pentru a combate eficient manifestările nedemocratice.

„Indiferenţa şi lipsa de acţiune în faţa ameninţării populismului şi a extremismului sunt un real pericol pentru orice societate democratică. Instituţii puternic ataşate statului de drept, respectării legii şi protejării cetăţenilor nu sunt doar idealuri şi aşteptări legitime, ci drepturi pe care le-au câştigat românii pentru români. Din păcate, Dosarul Revoluţiei nu are încă un deznodământ, iar această situaţie pătează memoria celor care au luptat şi şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră. Până când justiţia nu va fi înfăptuită, în lipsa unei concluzii clare şi concise asupra vinovaţilor şi a asumării răspunderii faţă de victime, nu putem discuta despre deplina reconciliere cu trecutul dureros. Cele patru runde de alegeri de anul viitor reprezintă un veritabil exerciţiu democratic. În urmă cu 34 de ani, fii şi fiice, fraţi, surori, părinţi, bunici şi prieteni şi-au pierdut viaţa în luptele crâncene pentru a câştiga libertăţi şi drepturi, inclusiv acela de a vota. Datorită jertfei lor supreme, astăzi avem posibilitatea de a participa activ şi fără constrângeri la procesul democratic. Exercitarea dreptului de vot este o datorie faţă de memoria celor care şi-au riscat propriile vieţi pentru idealurile naţionale, dar şi o responsabilitate pentru asigurarea unui viitor prosper pentru ţara noastră”, a mai spus preşedintele în mesajul transmis.

Klaus Iohannis îi îndeamnă pe români să nu uite niciodată sângele vărsat la Revoluţie şi să onoreze întotdeauna sacrificiul făcut în numele libertăţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici