Iohannis, despre creşterea pensiilor şi stimulente acordate profesorilor: Scenariu de groază

  • Preşedintele Klaus Iohannis spune că nu există spaţiu fiscal pentru majorarea pensiilor şi creşterea salariilor profesorilor
  • „Trebuie să aşteptăm momentul prielnic, care acum, din păcate, nu este”, a spus Iohannis
884 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre creşterea pensiilor şi stimulente acordate profesorilor: Scenariu de groază

Iohannis, despre creşterea pensiilor şi stimulente profesorilor: Scenariu de groază

Preşedintele Klaus Iohannis spune că nu există spaţiu fiscal pentru majorarea pensiilor şi creşterea salariilor profesorilor: „Trebuie să aşteptăm momentul prielnic, care acum, din păcate, nu este”.

Iohannis a vorbit despre un posibil „scenariu de groază”, când ar scădea ratingul de ţară.„Este o chestiune pe care am mai discutat-o. Este de dorit să crească pensiile şi salariile profesorilor. Sunt lucruri pe care şi eu mi le doresc, şi guvernul şi le doreşte. Şi deja primii paşi s-au făcut. Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ţinem cont de contextul în care ne aflăm: suntem în pandemie, suntem în criză economică şi bugetul este sub presiuni uriaşe. Ceea ce a votat-o majoritatea condusă de un PSD total iresponsabil ar împovăra bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB ori acest spaţiu fiscal nu există. Ar trebui să luăm bani din altă parte, dar de peste tot banii au fost reduşi la minim. Chiar dacă ne dorim ca aceste creşteri să intre în vigoare, trebuie să aşteptăm momentul prielnic, care acum, din păcate, nu este”, a declarat preşedintele, întrebat dacă va promulga legea adoptată marţi de parlament privind majorarea pensiilor şi a salariilor profesorilor.

Şeful statului a precizat că mai mulţi oficiali europeni au avertizat că, dacă măsurile votate de Parlament vor intra în vigoare, România va pierde aproximativ 3 miliarde de euro.

„Există nu doar avertismente, există discuţii cu înalţi responsabili din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare aprobată în Parlament intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro din fonduri europene pentru că încălcăm mai multe prevederi din tratate. De asemenea, agenţiile de rating cu siguranţă vor schimba ratingul de ţară dacă aceste cheltuieli imense ar fi operate. Nemaivorbind de faptul că nu există bani. Daţi-vă seama ce se întâmplă dacă se blochează miliarde de euro din fonduri UE, dacă ne scade ratingul de ţară şi ne vom împrumuta mai scump. Este un scenariu pe care l-aş numi de groază”, a avertizat Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iohannis,
rectificare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici