Iohannis despre OUG 55: Nimic nu este pierdut. Lucrurile se pot îndrepta dacă se doreşte

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, declară că faptul că OUG 55 care permite migraţia aleşilor locali nu a întrunit numărul necesar de voturi în Camera Deputaţilor arată că “nimic nu e pierdut” şi că "lucrurile se pot îndrepta dacă se doreşte acest lucru".

517 afișări
Imaginea articolului Iohannis despre OUG 55: Nimic nu este pierdut. Lucrurile se pot îndrepta dacă se doreşte

Iohannis despre OUG 55: Nimic nu este pierdut. Lucrurile se pot îndrepta dacă se doreşte (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, despre faptul că OUG 55 nu a trecut la vot în Camera Deputaţilor, Iohannis a răspuns că “nimic nu e pierdut”.

“A fost surpriza plăcută a zilei de astăzi, după surpriza neplăcută a zilei de ieri, de la Curtea Constituţională, care a preferat să judece forma şi nu fondul. Astăzi, iată că parlamentarii au arătat că democraţia este vie în România. Nici măcar PSD-iştii nu au sprijinit toţi ordonanţa domnului prim-ministru Victor Ponta, ordonanţă pe care, în continuare, o considerăm neavenită. Acest vot arată că nimic nu este pierdut. Lucrurile se pot îndrepta dacă se doreşte acest lucru. Se pare că avertismentul nostru a fost auzit. Mai multă lume a votat contra sau s-a abţinut şi sper să avem o situaţie asemănătoare şi atunci când se discută această ordonanţă în Senat”, a spus liderul liberal.

Iohahnis a adăugat că, dacă şi Senatul respinge OUG 55, se va întâmpla “ceea ce trebuia să se întâmple de la început: să nu existe".

Întrebat ce se va întâmpla cu primarii care au trecut între timp la alte partide, Iohannis a răspuns: “Domniile lor vor fi exact în situaţia despre care i-am avertizat: în nelegalitate, îşi vor pierde mandatele, simplu!”.

“Premierul Ponta probabil s-a gândit să-i încurajeze spunând că nu îşi pierd mandatele, dar ordonanţa respinsă îi pune pe primarii care au migrat în situaţia să-şi piardă mandatul şi aşa le trebuie”, a adăugat Iohannis.

De asemenea, întrebat dacă există aleşi locali care au optat pentru PNL, Iohannis a răspuns negativ.

OUG 55 care permite migraţia aleşilor locali nu a întrunit numărul necesar de voturi la sesiunea de vot final a Camerei Deputaţilor, în situaţia în care la şedinţă au participat premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, iniţiatorul ordonanţei, cea mai mare parte a miniştrilor care sunt şi deputaţi, iar şedinţa a fost prezidată de social-democratul Viorel Hrebenciuc.

În mod paradoxal, majoritatea guvernamentală a funcţionat imediat după votul la OUG 55, următorul punct de pe ordinea de zi fiind adoptat.

Ordonanţa de urgenţă 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali nu a trecut la vot în plenul Camerei Deputaţilor.

OUG 55/2014 a fost supusă votului final, în şedinţa de miercuri, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată.

Astfel, s-au înregistrat 195 de voturi ”pentru”, 109 voturi ”împotrivă” şi 21 de abţineri.

”Ordonanţa nu a trecut”, a constatat preşedintele de şedinţă, Viorel Hrebenciuc.

Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată cu acest act normativ, Senatul fiind forul decizional.

OUG 55/2014 este în vigoare din 2 septembrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta permite aleşilor locali ca, într-un termen de 45 de zile, să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici