Iohannis despre pierderea Ministerului Justiţiei: PNL nu a vrut să înceapă un "demers de tip troc de piaţă"

Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis afirmă, referitor la pierderea Ministerului Justiţiei, că "PNL nu a vrut să înceapă un demers de tip troc de piaţă" şi că din acest motiv nu a solicitat alt portofoliu, nefiind vorba "despre o împărţire a ciolanului".

348 afișări
Imaginea articolului Iohannis despre pierderea Ministerului Justiţiei: PNL nu a vrut să înceapă un "demers de tip troc de piaţă"

Iohannis despre pierderea Ministerului Justiţiei: PNL nu a vrut să înceapă un "demers de tip troc de piaţă" (Imagine: Dumitru Matiu / MediafaxFoto)

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre decizia PNL de a renunţa la Ministerul Justiţiei şi a răspuns că a participat la luarea acestei decizii, lucrurile fiind mai complicate decât la prima vedere.

"Lucrurile sunt puţin mai complicate. Nu am dat şi nu ne-a fost luat. S-a hotărât în USL că, dacă tot a dorit primul ministru să preia interimatul la Ministerul Justiţiei şi dacă tot a dorit să facă nominalizările pentru procurori, atunci ar fi logic să-şi însuşească şi în continuare demersul pe justiţie. Nu ar avea nicio logică, după ce a scos esenţa din actualul ministeriat pentru această perioadă, să se dea ministerul înapoi la liberali, ca să continue ce? Să continue să dea explicaţii de ce a făcut primul ministru numirile pe care le-a făcut? Nu ar avea nicio noimă şi atunci USL, foarte înţelept, a hotărât să îi lase pe primul ministru şi PSD să-şi însuşească în continuare demersurile pe Ministerul Justiţiei", a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, în chestiunea legată de Ministerul Justiţiei şi numirea procuroriloră "mulţi s-au aruncat înainte degeaba", aceste lucruri nefiind negociate politic.

"Numirile sau nenumirile procurorilor nu se fac la negocieri politice. Aici deja mulţi s-au aruncat înainte degeaba. Nu au existat negocieri politice pentru posturile în justiţie. Pe de altă parte, primul ministru a informat USL despre propunerile pe care le va face şi le-a făcut. Noi nu ne-am declarat de acord cu ele, dar, cum primul ministru şi le-a asumat, am fost de acord să-şi asume întreg demersul", a adăugat Iohannis.

El a afirmat că "sunt lucruri care se stabilesc şi se negociază politic şi sunt lucruri care nu se negociază politic", dar despre care PNL are, "evident, o opinie".

Întrebat ce echilibru mai există în USL având în vedere că PNL a pierdut un portofoliu şi nu a primit altul în schimb, Iohannis a afirmat că "PNL nu a vrut să înceapă un demers de tip troc de piaţă".

"Întrebarea este firească, însă PNL nu a vrut să înceapă un demers de tip troc de piaţă. Nu am vrut să intrăm într-un troc: dacă şi-a luat Ministrul Justiţiei, să ne dea altceva. Nu despre asta a fost vorba. Nu a fost vorba despre o împărţire a ciolanului. Noi mergem pe nişte principii şi nu a fost oportun să discutăm: acum dacă tot a luat Ministerul Justiţiei, să dea altceva. Nu aceasta este abordarea noastră", a conchis Iohannis.

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Propunerile au fost transmise, miercuri, de premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, către Consiliul Superior al Magistraturii, după ce, marţi, Ponta declara că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei.

Miercuri seara, preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că BPN al PNL a decis, cu unanimitate, ca dacă premierul Ponta persistă în numirea Laurei Codruţa Kovesi la DNA, PNL nu mai asumă Ministerul Justiţiei, arătând că Justiţia este, acum, în responsabilitatea "binomului, cuplului" Ponta-Băsescu.

El a precizat că liberalii sunt gata oricând să preia Ministerul Justiţiei în condiţiile în care procedura de numire a procurorilor şefi se va desfăşura în afara unei înţelegeri politice cu preşedintele Traian Băsescu şi dacă se respectă criteriile pentru numirea procurorilor, menţionând că alegerea este a premierului şi adăugând că ar fi înţeleaptă retragerea actualelor propuneri.

În acelaşi timp, Antonescu, a declarat că, din acest moment, Ministerul Justiţiei este în responsabilitatea PSD, care poate numi ca ministru pe oricine, el arătând că nu s-a terminat lumea cu Codruţa Kovesi şi că Daniel Morar şi Monica Macovei sunt liberi pentru a ocupa acest post.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat, miercuri, după şedinţa USL, ca PSD îşi asumă Ministerul Justiţiei, liberalii fiind de acord şi spunând că nu solicită alt portofoliu în schimb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici