Iohannis, discurs la ONU: Fără soluţii adecvate, fiecare val de migraţie îl va depăşi pe cel anterior

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut duminică, la New York, primul său discurs în cadrul Adunării Generale a ONU, unde a vorbit despre "dezastrul uman" provocat de criza migraţiei şi a atras atenţia că, fără soluţii adecvate, fiecare val de migraţie îl va depăşi pe cel anterior.

2825 afișări
Imaginea articolului Iohannis, discurs la ONU: Fără soluţii adecvate, fiecare val de migraţie îl va depăşi pe cel anterior

Iohannis, discurs la ONU: Fără soluţii adecvate, fiecare val de migraţie îl va depăşi pe cel anterior (Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

"Sute de mii de oameni au fugit din calea războiului, în căutarea unei vieţi mai bune, intrând în Europa, deseori prin mijloace riscante. Acest flux din ce în ce mai mare de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa a determinat ţările europene să depună eforturi masive pentru a face faţă unui dezastru umanitar de proporţii masive", a spus Iohannis, în discursul său în faţa Adunării Generale a ONU.

Preşedintele a susţinut că acest val migraţionist reprezintă atât o criză umanitară, cât şi una a protejării graniţelor, a integrării şi chiar una financiară, acestea fiind direcţiile în care trebuie căutate soluţii. "Dacă nu găsim cele mai adecvate mijloace de a soluţiona pe fiecare dintre ele, fiecare val de migraţie îl va depăşi pe cel anterior. Orice naţiune are obligaţia de a salva oameni, de a-i susţine şi de a-i proteja", a spus Iohannis.

În condiţiile în care tema reuniunii ONU este adoptarea noii Strategii de Dezvoltare Durabilă pe următorii ani, preşedintele Iohannis a vorbit şi despre necesitatea eradicării sărăciei.

"Este datoria noastră comună să indentificăm soluţiile adecvate pentru aceasta, într-o epocă în care ştiinţa şi tehnologia sunt bunuri deplin dezvoltate, cu un potenţial remarcabil de susţinere a creşterii economice. Trebuie să fim conştienţi că măsurile care vizează eradicarea sărăciei nu reprezintă doar un angajament moral, ci şi mijloace de promovare a păcii şi a securităţii internaţionale", a spus şeful statului.

"Efortul pe care îl vom face în următorii 15 ani va demonstra că noi, toate statele membre ONU, ne-am angajat ferm să împlinim ambiţioasa şi nobila aspiraţie de a elibera oamenii de flagelul sărăciei", a adăugat Klaus Iohannis.

Preşedintele a spus, în faţa Adunării Generale a ONU, că trebuie abordate "rădăcinile conflictului", care includ sărăcia, lipsa de speranţă, disperarea şi excluziunea socială. "Sărăcia ar putea duce la disperare şi frustrare, ceea ce s-ar putea transforma în sămânţa extremismului şi a violenţei. În acelaşi timp, pacea şi securitatea - fie că se situează la nivel internaţional, fie că reprezintă o chestiune naţională - constituie premise majore pentru dezvoltarea durabilă", a continuat Iohannis.

În acest sens, preşedintele a anunţat că România îşi va revizui Strategia Naţională de Dezvoltare Durabilă, pentru a integra noile Obiective de Dezvoltare din agenda ONU, în special problemele ce ţin de excluziunea socială. Astfel, Strategia se va axa pe susţinerea incluziunii persoanelor cu dizabilităţi, a tinerilor şi a femeilor. "Eradicarea sărăciei reclamă oportunităţi decente de angajare, iar prevenirea şi evitarea excluziunii sociale necesită politici de coeziune socială", a spus Iohannis.

"Fiecare ţară are responsabilitatea principală în privinţa propriei dezvoltări. Susţinem pe deplin ideea că noua Agendă trebuie să fie implementată de către instituţiile locale, răspunzând direct nevoilor cetăţenilor", a subliniat preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici